Novak Djokovic knokt zich met moeite naar tweede ronde in Melbourne

Novak Djokovic is met veel moeite begonnen aan zijn jacht op zijn elfde Australian Open-titel. De 36-jarige Serviër had in de eerste ronde in Melbourne zijn handen vol aan de 18-jarige Dino Prizmic uit Kroatië, die voor het eerst meedeed aan een grandslamtoernooi: 6-2, 6-7 (5), 6-3, 6-4.

Djokovic had een ongekend succesvol 2023 met drie grandslamtitels en een finale op Wimbledon. Toch hoopt de ambitieuze Serviër dit in 2024 te overtreffen, met misschien wel vier grandslamtitels en een olympische gouden medaille. Hoewel dit een enorme uitdaging lijkt, is Djokovic niet bang voor enige uitdaging.

De 24-voudig grandslamkampioen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij meer records in het tennis wil breken. “Dat is iets wat mij enorm motiveert”, zei hij dit weekend voorafgaand aan de start van de Australian Open.

Matig niveau

Desondanks zal Djokovic zijn niveau moeten verbeteren als hij opnieuw een gooi naar de titel wil doen. Vooral in de tweede en derde set speelde hij slordig (36 onnodige fouten in die twee sets), maar dat was ook te danken aan het onbevangen spel van Prizmic. De qualifier is de nummer 178 van de wereld en won in 2023 het juniorentoernooi van Roland Garros.

In de derde set moest Djokovic aan de bak toen hij bij een 1-1 stand in sets werd gebroken en Prizmic brutaal een 3-2 voorsprong nam. De Serviër vocht terug en brak de jonge Kroaat direct. Vanaf dat moment raakte Prizmic steeds meer vermoeid.

Djokovic moest toezien hoe Prizmic in de vierde set terugkwam van 4-1 tot 4-3, maar na een wedstrijd van vier uur wist hij de moeizame overwinning binnen te slepen door zijn zesde matchpoint te benutten.

“Dino verdient alle lof. Hij speelde zo volwassen voor iemand die nog nooit op dit niveau heeft gestaan. We zullen nog veel van hem horen”, complimenteerde Djokovic zijn tegenstander voor zijn optreden.

Roeblev ontsnapt

De als vijfde geplaatste Andrej Roeblev kwam tegen de Braziliaan Thiago Seyboth Wild met de schrik vrij. De Rus miste vier wedstrijdpunten, maar bleef kalm en won in de beslissende tiebreak na bijna vier uur strijd: 7-5, 6-4, 3-6, 4-6, 7-6 (10-6).

In de vijfde set kreeg Roeblev maar liefst zeven breekpunten (waarvan vier matchpoints op 6-5), maar Seyboth Wild, die in 2023 Daniil Medvedev in vijf sets versloeg op Roland Garros, hield stand. Roeblev kwam in de tiebreak met 4-1 achter, maar bleef rustig en benutte zijn vijfde matchpoint met een ace.

Plaats een reactie