Tenniskampioenen Gauff, Rybakina, Dimitrov en Roeblev openen 2024 met overwinningen

Tennisster Coco Gauff en Jelena Rybakina hebben laten zien dat ze klaar zijn voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Gauff heeft net als vorig jaar het WTA-toernooi van Auckland gewonnen. Rybakina was overtuigend de beste op het WTA-toernooi van Brisbane.

Bij de mannen gingen de eerste titels van het jaar naar Grigor Dimitrov (in Brisbane) en Andrej Roeblev (in Hongkong). Voor Dimitrov was het zijn eerste ATP-titel in meer dan zes jaar. Hij versloeg Holger Rune in de finale met 7-6 (5), 6-4.

De 32-jarige Dimitrov won in 2017 de ATP Finals, maar speelde daarna een bijrol op de ATP-tour. In een spannende finale met veel mooie rally’s had Dimitrov de overhand met solide spel.

Roeblev versloeg Emil Ruusuvuori in de finale met 6-4, 6-4. De Rus maakte deze week niet veel indruk, maar bereikte toch zijn 24e ATP-finale. Hij had weinig moeite met Ruusuvuori op weg naar zijn vijftiende titel.

Gauff was in een spannende finale met 6-7 (4), 6-3, 6-3 te sterk voor Jelina Svitolina, de pupil van Raemon Sluiter. Gauff verloor drie jaar geleden de enige eerdere ontmoeting met Svitolina bij de Australian Open en had het nu ook lastig in Nieuw-Zeeland.

In de eerste set liet Gauff drie setpunten liggen op 5-3 en had daarna een mindere fase. Op 5-3 in de tweede set miste ze opnieuw twee setpunten, maar het derde was raak. In de derde set brak Gauff Svitolina op 4-3 en benutte ze even later haar eerste matchpoint.

Sabalenka bedankt Rybakina voor drie games

Rybakina, de nummer vier van de wereld, veegde in de finale in Brisbane de nummer twee Aryna Sabalenka met 6-0, 6-3 van de baan. Sabalenka won vorig jaar onder andere van Rybakina in de finale van de Australian Open, maar had ditmaal geen kans.

Sabalenka maakte in de eerste set twaalf onnodige fouten, terwijl Rybakina een geweldig niveau haalde. In de tweede set liep Rybakina snel uit naar 4-1 en verzekerde ze haar zesde WTA-titel. “Ik wil Jelena bedanken dat ik drie games mocht winnen, waardoor het toch nog een beetje op een gevecht leek”, aldus Sabalenka.

37e titel voor Rojer

Het dubbeltoernooi in Brisbane werd gewonnen door Jean-Julien Rojer. De Nederlander en zijn nieuwe Britse dubbelpartner Lloyd Glasspool overleefden twee matchpoints tegen het Duitse duo Kevin Krawietz/Tim Pütz in de supertiebreak, met 7-6, 5-7, 12-10.

Voor de 42-jarige Rojer is dit zijn 37e ATP-titel.

Plaats een reactie