Rafael Nadal richt zich op gravelseizoen na nieuwe blessure

Het is de vraag of we Rafael Nadal ooit nog terugzien als tennisser in Australië. Zijn recente spierblessure en afmelding voor de Australian Open suggereren dat het steeds moeilijker wordt voor hem om op topniveau te blijven spelen.

Afgelopen week keek de tenniswereld nog vol verwachting uit naar de terugkeer van de 22-voudig grandslamkampioen. Nadal speelde op het toernooi in Brisbane, na bijna twaalf maanden afwezigheid, alsof hij nooit was weggeweest. Hij won twee wedstrijden, maar moest zich uiteindelijk terugtrekken in de kwartfinales vanwege zijn blessure.

Volgens Nadal zal het herstel enkele weken duren. “Ik ben nog niet klaar om op topniveau een best-of-five te spelen”, verklaarde hij.

Twaalfde blessure in Australië

Marca, de Spaanse sportkrant, heeft uitgezocht dat dit de twaalfde keer is dat Nadal een blessure oploopt in Australië. Of het nu zijn knie, rug, heup, hamstring of dijbeen is, hij heeft al allerlei soorten blessures gehad. Het is een klein wonder dat Nadal op 37-jarige leeftijd nog steeds professioneel tennisser is, gezien zijn lange lijst met blessures.

Collegatennisser Nick Kyrgios schreef op X: “Ik voel met Rafa mee. Herstel snel. Ik ben ook bang om te snel terug te keren.” De 28-jarige Australiër is zelf al geruime tijd uitgeschakeld vanwege blessures.

Grigor Dimitrov uit Bulgarije schrok toen hij hoorde van de nieuwe blessure van Nadal. “Echt waar? Dat is vervelend. Hopelijk zien we hem in ieder geval nog tijdens het gravelseizoen, want het is geweldig om Nadal op gravel te zien spelen. Maar niet om tegenover hem te staan.”

De vraag is nu waar Nadal de komende maanden de voorkeur aan geeft. Hij noemde het op X, voorheen bekend als Twitter, “goed nieuws” dat zijn nieuwe spierblessure niet dezelfde is als degene die hem in 2023 maandenlang dwarszat. Destijds onderging de Spanjaard op 2 juni een heupoperatie.

ABN Amro-toernooi?

Nadal kan ervoor kiezen om in maart deel te nemen aan het Amerikaanse hardcourttoernooi in Indian Wells, ook wel bekend als het ‘vijfde grandslamtoernooi’. Maar daarmee loopt hij mogelijk het gravelseizoen in gevaar, aangezien spelen op hardcourt een grote fysieke belasting is. Een eerdere rentree, misschien bij het ABN Amro Open in Rotterdam in februari, lijkt sowieso onwaarschijnlijk.

Het meest logische scenario is dat Nadal zich wil voorbereiden op zijn geliefde gravelseizoen, dat in april begint. In die periode kan hij naar hartenlust tennissen op de ondergrond waarop hij veertien titels op Roland Garros in Parijs heeft gewonnen.

Een andere interessante gebeurtenis in de toekomst voor de Mallorcaan is de Olympische Spelen in Parijs. Deze worden eind juli ook op Roland Garros gespeeld, eveneens op gravel.

Een bijkomend voordeel voor Nadal is dat bij de Spelen om twee gewonnen sets wordt gespeeld, in plaats van drie gewonnen sets zoals bij de grandslamtoernooien. Dit betekent dat de fysieke belasting minder is.

Dit zijn voldoende redenen voor Nadal om nog niet aan afscheid te denken.

Plaats een reactie