Nederlander Van de Zandschulp verliest driesetter van Chinees talent Shang

Botic van de Zandschulp heeft zijn tweede wedstrijd van 2024 niet kunnen winnen. De Nederlandse tennisser verloor in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Hongkong in een lange driesetter met 7-6 (5), 6-7 (2), 6-7 (2) van het pas 18-jarige Chinese talent Juncheng Shang.

Van de Zandschulp, de nummer 50 van de wereld, leed hiermee zijn eerste nederlaag onder zijn nieuwe trainer Johan Örtegren. Op Nieuwjaarsdag won de Zweedse coach nog de wedstrijd van zijn pupil tegen de Japanner Shintaro Mochizuki in twee sets.

Een wedstrijd van drieënhalf uur

De wedstrijd tegen Shang (ATP-183) was erg spannend. Er waren veel lange rally’s op het hardcourt en de wedstrijd duurde 3 uur en 35 minuten.

De jonge Chinees kreeg in de eerste set de beste kansen. Bij een stand van 4-5 miste Shang twee setpoints op de service van Van de Zandschulp.

Een game later wist de Veenendaler de servicegame van zijn tegenstander te breken, waardoor het 6-5 werd. Maar Shang brak meteen terug en dwong daarmee een tiebreak af.

Ook in de tiebreak waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Bij een stand van 6-5 kreeg Van de Zandschulp een setpoint op de service van Shang. De linkshandige Chinees speelde aanvallend, maar sloeg zijn smash net uit, waardoor de eerste set naar de Nederlander ging.

Een reeks fouten

In de tweede set kwam Van de Zandschulp een break achter (1-2), maar brak hij meteen terug in de volgende game. Daarna hadden beide spelers weinig problemen met hun servicegames, tot Shang moest serveren bij een stand van 6-5. Van de Zandschulp sloeg op zijn eerste matchpoint een return nipt uit.

Shang herstelde zich en sleepte een tiebreak uit het vuur. Daarin kwam hij na een reeks fouten van de Nederlander op een 6-2 voorsprong. Hoofdschuddend stond Van de Zandschulp op de baan; hij kon niet voorkomen dat Shang de tweede set won.

Ook de derde set was erg spannend, totdat Van de Zandschulp gebroken werd bij een stand van 3-5. Maar voor de derde keer in de wedstrijd volgde er meteen een rebreak.

Er moest opnieuw een tiebreak gespeeld worden, waarin Van de Zandschulp (met dertien aces en slechts één dubbele fout in de hele wedstrijd) twee mooie punten sloeg, maar ook onnodige fouten maakte.

Shang kwam daardoor op een 2-5 voorsprong en serveerde de wedstrijd uit. Voor het eerst in zijn carrière bereikt de tiener de kwartfinales van een ATP-toernooi.

Plaats een reactie