Nadal keert terug met overwinning op Thiem, Cilic verliest bij comeback op tennisbaan

Rafael Nadal heeft zijn eerste enkelpartij sinds januari vorig jaar gewonnen. In de eerste ronde van het ATP-toernooi van Brisbane was hij in twee sets te sterk voor de Oostenrijker Dominic Thiem: 7-5, 6-1.

Nadal en Thiem waren aan elkaar gewaagd in de eerste set. Pas bij een 6-5 voorsprong voor Nadal waren er voor het eerst breakkansen in de wedstrijd en dat waren direct mogelijkheden voor de Spanjaard om de set naar zich toe te trekken.

De eerste drie kansen benutte de 22-voudig grandslamwinnaar niet. Bij de vierde mogelijkheid was het wel raak, toen Thiem de bal buiten de lijnen sloeg.

In de tweede set was het verzet van Thiem, die in 2020 de US Open op zijn naam schreef, wel gebroken. Nadal gunde zijn tegenstander nog slechts één game.

Terugkeer na langdurig blessureleed

Nadal was bijna een jaar afwezig in het tenniscircuit vanwege een heupblessure. Die blessure liep de 37-jarige Spanjaard op in de tweede ronde van de Australian Open.

Destijds werd verwacht dat hij ongeveer acht weken zou moeten missen, maar in juni moest de voormalig nummer één van de wereld ook nog geopereerd worden. Een langdurige revalidatie was het gevolg.

In maart viel hij daarom voor het eerst in 912 weken uit de top tien van de wereld. Op dit moment staat Nadal op de 672e positie van de wereldranglijst.

Ook Thiem, voormalig nummer drie van de wereld, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met blessureleed. Hij staat momenteel op de 98e plaats van de wereldranglijst.

Cilic maakt ook zijn rentree

Marin Cilic heeft bij zijn terugkeer op de tennisbaan een bittere nederlaag moeten incasseren bij het ATP-toernooi van Hongkong. Ondanks negen matchpoints wist hij Jan-Lennard Struff (ATP-25) na drie uur te laten ontsnappen: 6-3, 6-7 (4), 6-7 (7).

Cilic was lange tijd uitgeschakeld. In januari vorig jaar onderging hij een operatie aan zijn rechterknie. In juli maakte hij zijn comeback, maar kreeg toen opnieuw last van zijn knie. In totaal speelde de 35-jarige Kroaat, die is gezakt naar de 674e plek op de wereldranglijst, in 2023 slechts twee wedstrijden.

De Kroaat had de controle in de wedstrijd tegen Struff, maar het afronden van de klus bleek lastig. Cilic serveerde twee keer voor de overwinning, maar faalde ondanks vijf matchpoints. Hij kwam daarna terug van een 0-2 achterstand, miste ook in de slotfase meerdere wedstrijdpunten en gaf uiteindelijk toe in de tiebreak op het tweede matchpoint van de Duitser.

Plaats een reactie