Nederlandse tennissers winnen openingsduel United Cup tegen Noorwegen

De Nederlandse tennissers zijn succesvol gestart in de strijd om de United Cup in Australië. In de groepsfase van het gemengde landenteamtoernooi versloegen ze Noorwegen met 2-1.

Arantxa Rus betrad als eerste de baan in Sydney en versloeg Malene Helgo met 7-6 (4), 6-1. Rus kon haar voorsprong in de eerste set niet vasthouden, maar was altijd de sterkste in de tiebreak.

In de tweede set moest de Nederlandse tennisster (WTA-51) eerst een breakpoint wegwerken voordat ze het verschil kon maken tegen de mondiale nummer 539. Helgo verzette zich nog in de slotgame, maar gaf uiteindelijk op het vijfde matchpoint toe.

Dubbel beslissend

Tallon Griekspoor slaagde er vervolgens niet in om Casper Ruud (ATP-11) te verrassen: 3-6, 4-6. De Nederlandse nummer 23 van de wereld kreeg het eerste breakpoint (van de in totaal drie), maar slaagde er niet in om de Noor (die er zeven kreeg) te breken en verloor daarna zijn eigen servicegame. In de tweede set kon hij een volgende break niet meer goedmaken.

Demi Schuurs en Wesley Koolhof zorgden uiteindelijk voor het winnende punt in het gemengd dubbelspel. Het ervaren duo versloeg Ulrikke Eikeri/Ruud met 7-6 (5), 7-5.

Schuurs/Koolhof overleefde een setpunt in de eerste set, kwam twee keer terug van een achterstand, brak de Noren in de elfde game voor de vierde keer en sloot de wedstrijd af met een love game.

Verder op dinsdag

Nederland speelt dinsdag in de groep van drie tegen Kroatië. De groepswinnaars en de twee beste nummers twee gaan door naar de kwartfinales.

Plaats een reactie