Hamad Medjedovic: De opkomende ster van het Servische tennis

Novak Djokovic blijft het internationale mannentennis domineren, maar op de achtergrond heeft hij zijn landgenoot Hamad Medjedovic klaargestoomd om in de toekomst zijn rol over te nemen.

De 20-jarige Medjedovic heeft afgelopen weekend de Next Gen ATP Finals in Jeddah gewonnen, het eindejaarstoernooi voor de beste tennissers onder 21 jaar. Dit belooft veel goeds voor de toekomst. De winnaar van dit prestigieuze demonstratietoernooi, dat voor het eerst werd georganiseerd in 2017, is namelijk vaak een voorspeller voor succes in de toekomst.

In het verleden hebben onder andere Stefanos Tsitsipas (2018), Jannik Sinner (2019) en Carlos Alcaraz (2021) de Next Gen ATP Finals gewonnen. Dit trio behoort nu tot de absolute top van het tennis.

Het is nog afwachten of Medjedovic ooit in de voetsporen van deze toppers zal treden, maar hij is goed op weg. “Als je kijkt naar de vorige winnaars van de Next Gen ATP Finals, geeft dat veel vertrouwen voor het komende seizoen”, aldus Medjedovic.

Een krachtig spel

Medjedovic is geen stilist zoals de inmiddels gestopte Roger Federer, noch een strijder zoals Rafael Nadal, maar de jonge Serviër legt wel ontzettend veel kracht in zijn spel. Een ‘big game’ zoals ze dat in het tennisjargon noemen. Deze speelstijl is tegenwoordig essentieel om succesvol te zijn in het moderne proftennis.

Met zijn lengte van 1,88 meter en zijn service met snelheden rond de 225 kilometer per uur, is de nummer 113 van de wereldranglijst een geduchte tegenstander. Hij is gevaarlijk met zijn harde slagen vanaf de baseline.

Naast zijn genoemde kwaliteiten zijn er ook nog verbeterpunten voor Medjedovic. Vooral op fysiek vlak is er ruimte voor groei.

Afgelopen jaar wist Medjedovic succesvol door de kwalificaties van Roland Garros en Wimbledon te komen, maar daarna ontbrak het hem aan energie om een rol van betekenis te spelen in de eerste ronde van het hoofdtoernooi.

Medjedovic erkent dat dit in de toekomst anders moet. “Ik moet fysiek echt nog beter worden, maar ik ga mijn voorbereiding op het nieuwe seizoen daarvoor gebruiken”, zegt de tennisser, die wordt gecoacht door oud-proftennisser Viktor Troicki, ooit de nummer 12 van de wereld.

Adviezen van Djokovic

Voor adviezen kan Medjedovic altijd terecht bij Djokovic. Medjedovic beschouwt de 24-voudig grandslamkampioen als zijn mentor. Op tienjarige leeftijd werd hij voorgesteld aan Djokovic door zijn trainer Bogdan Obradovic, een voormalig Davis Cup-captain van Servië.

“Dat was het beste moment uit mijn leven. Het waren maar een paar zinnen, maar ik was zo trots dat ik met Novak had kunnen praten”, herinnert Medjedovic zich.

Djokovic zorgt al een aantal jaar voor Medjedovic, die veel steun krijgt van zijn wereldberoemde landgenoot in de vorm van kleding, geld en faciliteiten. Zo is bijvoorbeeld de tennisacademie van Djokovic in Belgrado een belangrijke uitvalsbasis voor Medjedovic.

“Novak doet echt zijn best om Hamad op alle mogelijke manieren te helpen, zowel financieel, mentaal als sociaal”, vertelde de vader van Medjedovic in 2022. “Novak vertelde mij ook dat hij dit doet om talentvolle tennissers te kunnen ondersteunen. Hij hoopt dat Hamad dit in de verre toekomst ook zal doen, om zo iets door te kunnen geven aan anderen.”

Op eigen benen

Medjedovic staat steeds meer op eigen benen, maar hij koestert elk moment met Djokovic. Onlangs waren ze vrijwel elke dag samen op de trainingsbaan tijdens de Davis Cup in Málaga. En er staat nog meer op het programma.

Djokovic en Medjedovic zullen eind december namens Servië deelnemen aan de United Cup in Australië, een landentoernooi voor gemengde teams. Voor Medjedovic betekent dit weer een nieuwe ervaring met de beste mentor die hij zich maar kan wensen.

Plaats een reactie