Botic van de Zandschulp vindt nieuwe coach in Zweedse tennistrainer Johan Örtegren

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft een nieuwe coach gevonden. De Zweed Johan Örtegren zal per direct de nummer 50 van de wereld bijstaan in de voorbereiding op onder andere de Australian Open, die begin januari plaatsvindt.

Van de Zandschulp heeft een moeilijk jaar achter de rug, mede door blessures, waarin hij twee keer van coach wisselde. De tennisser uit Veenendaal bereikte in 2021 de kwartfinales van de US Open en stond medio vorig jaar zelfs even tegen de top twintig van de wereldranglijst aan. In februari verbrak hij de samenwerking met coach Peter Lucassen.

Na het vertrek van Lucassen vond Van de Zandschulp een opvolger in Sven Groeneveld, een coach met een grote reputatie die eerder heeft gewerkt met spelers als Roger Federer, Monica Seles en Maria Sjarapova. Helaas verliep de samenwerking niet zoals gehoopt en werd deze eind oktober beëindigd.

“Het is ook lastig voor Sven”, zei Van de Zandschulp eerder. “Hij wil aan dingen werken, maar we moeten eigenlijk met een soort handleiding trainen, omdat je niet alles kan doen wat je wil doen vanwege de blessures.”

De laatste weken heeft Van de Zandschulp af en toe zijn klasse laten zien, onder andere tijdens de Davis Cup.

‘Team Botic’

De 45-jarige Örtegren is verbonden aan ‘Good to Great’, een tennisacademie in Stockholm opgericht door oud-professionals Magnus Norman, Nicklas Kulti en Mikael Tillström. Voorafgaand aan de Davis Cup trainde Tallon Griekspoor, de hoogstgeplaatste Nederlandse tennisser, nog op de banen in Stockholm.

Örtegren was zelf een bescheiden professioneel tennisser rond de eeuwwisseling. Als coach was hij betrokken bij spelers als Grigor Dimitrov, Laura Robson, Johanna Larsson en meest recentelijk Miomir Kecmanovic.

“Ik kijk ernaar uit om deel uit te maken van ‘Team Botic'”, verklaarde de Zweed in een persbericht. “Ik heb Botic de laatste tijd veel zien spelen. […] Ik geloof echt in zijn potentie als topspeler en kijk uit naar onze samenwerking.”

Plaats een reactie