Djokovic bereikt mijlpaal van 400 weken als nummer één van de wereld

Novak Djokovic blijft zijn stempel drukken op de tenniswereld door steeds meer records en mijlpalen te behalen. Slechts één dag na zijn zevende overwinning op de ATP Finals, waarmee hij Roger Federer achter zich liet, staat de 36-jarige Serviër voor de vierhonderdste week bovenaan de wereldranglijst.

Dit ongekende aantal omvat meer dan zevenenhalf jaar in totaal. Djokovic klom voor het eerst naar de hoogste positie op de wereldranglijst voor mannen op 4 juli 2011.

Het record van de 24-voudig grandslamwinnaar – ook al een ongeëvenaarde prestatie – was al veel langer in handen. Federer staat op de tweede plaats met 310 weken als nummer één, maar hij heeft nog wel het record van opeenvolgende weken in handen met 237. Dit is aanzienlijk meer dan Connors (160), Lendl (157) en Djokovic (122).

Achtste jaar als nummer één

Het was al eerder duidelijk dat Djokovic voor de achtste keer het kalenderjaar zou afsluiten als de beste tennisser ter wereld. Pete Sampras slaagde hier zes keer in – en dat kan niemand hem nadoen. Connors, Federer en Nadal volgen met vijf keer de toppositie op 31 december.

Wat betreft het aantal weken in de top tien van de wereld moet Djokovic nog even doorzetten om de meest succesvolle tennisser aller tijden te worden. Federer heeft 968 weken in de top tien gestaan, terwijl Djokovic momenteel op 813 weken staat. Djokovic moet ook nog Nadal (912) en Connors (817) boven zich dulden.

Plaats een reactie