Djokovic verovert zevende ATP Finals titel ten koste van Italiaanse hoop Sinner

Novak Djokovic heeft in Turijn zijn zevende ATP Finals titel gewonnen. De Servische tennisser wist met een indrukwekkende prestatie de opmars van de Italiaanse publiekslieveling Jannik Sinner te stoppen, met een eindstand van 6-3, 6-3.

Met deze overwinning heeft de 36-jarige Djokovic nu het recordaantal titels bij de ATP Finals in handen. Voorheen deelde hij dit record met de Zwitser Roger Federer, die ook zes keer de eindzege behaalde. Pete Sampras en Ivan Lendl uit de Verenigde Staten hebben vijf titels op hun naam staan, terwijl de Roemeen Ilie Nastase het toernooi vier keer heeft gewonnen.

Italiaanse hoop getemperd

De prestaties van de 22-jarige Sinner hadden de Italiaanse hoop de afgelopen dagen tot grote hoogte doen stijgen.

De jonge tennisser sierde de voorpagina van de sportkrant La Gazzetta dello Sport, ontving bezoek van onder andere voetbalcoach Antonio Conte in Turijn en werd zondagochtend bij zijn hotel opgewacht door een menigte fans voor een selfie.

Sinner wist gedurende het toernooi goed om te gaan met alle aandacht, zoals bleek uit zijn overwinningen op Djokovic in de groepsfase en Daniil Medvedev in de halve finales op zaterdag.

Djokovic overtreft verwachtingen

Echter, op zondagavond werd de Italiaanse hoop getemperd. Djokovic was vanaf het begin scherp en dwong Sinner, die wat gehaast speelde, tot het maken van fouten. De Serviër bouwde voort op zijn uitstekende halve finale tegen Carlos Alcaraz op zaterdag (6-3, 6-2) en ging nog een stap verder.

Ondanks de hartstochtelijke aanmoedigingen van ongeveer 13.000 Italiaanse fans, gaf Djokovic geen krimp. De Serviër serveerde fenomenaal in de eerste set (zeven aces) en vierde triomfantelijk na het winnen van de set.

Sinner leverde direct zijn service in aan het begin van de tweede set door onnodige fouten en leek rijp voor de sloop. De Italiaan gaf echter niet op en kreeg op 2-3 twee breekkansen op de service van Djokovic, maar de Serviër werkte deze weg.

Djokovic hield de controle over de wedstrijd, zelfs toen Sinner het publiek op de banken kreeg door een game van ruim vijftien minuten te winnen op 2-4. Het leek er even op dat de tennisser uit Zuid-Tirol vleugels kreeg. Hij vierde vaker zijn punten met een gebalde vuist, maar verzuimde door slordigheden zijn kansen te benutten.

In de laatste game maakte Sinner opnieuw te veel fouten en stond de verdediging van Djokovic als een huis. Sinner sloeg een dubbele fout op het eerste wedstrijdpunt van Djokovic, wat symbolisch was voor zijn matige tweede set.

Plaats een reactie