Nederland en Oekraïne staan gelijk na eerste dag play-offs Billie Jean King Cup

De Nederlandse tennissters hebben na de eerste dag van de play-offs van de Billie Jean King Cup een gelijke stand bereikt tegen Oekraïne: 1-1.

In het openingsduel in Vilnius kon Suzan Lamens, de nummer 216 van de wereld, niet op tegen Angelina Kalinina, die op de 27e plaats staat op de mondiale tennisranglijst: 2-6, 3-6.

Daarna wist Arantxa Rus (WTA-51) haar favorietenrol waar te maken tegen Dajana Jastremska (WTA-106). De Nederlandse kopvrouw zegevierde met 6-3, 6-2.

Oekraïne verscheen niet in de sterkste opstelling in de hoofdstad van Litouwen, waar de wedstrijd werd gespeeld vanwege de oorlog met Rusland. Onder andere Jelina Svitolina, die dit jaar kwartfinaliste was op Roland Garros en bij de laatste vier op Wimbledon, ontbrak vanwege een blessure.

Bij winst dit weekend krijgt Nederland volgend jaar een nieuwe kans om zich te kwalificeren voor de Billie Jean King Finals. In dit landentoernooi strijden de beste twaalf landen om de eindzege. De Finals van dit jaar vinden momenteel plaats in Sevilla, Spanje.

Strijdlust

Lamens verloor na de openingsgame tegen Kalinina meteen haar eigen service, maar de 24-jarige tennisster uit Berkel en Rodenrijs liet zich niet ontmoedigen.

Door veel lengte in haar slagen te leggen, bracht ze de Oekraïense, die eerder dit jaar nog finaliste was bij het sterk bezette graveltoernooi in Rome, in de problemen en dwong ze fouten af.

Dit patroon herhaalde zich nog een paar keer, maar nadat Lamens voor de derde keer haar servicegame verloor, nam Kalinina uiteindelijk afstand en won ze de eerste set met een ruime voorsprong.

In de tweede set leek deze trend zich voort te zetten, maar Lamens vocht terug. Ze keek al snel tegen een 2-0 achterstand aan, maar brak Kalinina en kwam gelijk door haar eigen servicegame te winnen.

Lamens slaagde er echter niet in om de kansen die ze kreeg te benutten. Kalinina maakte ook fouten, maar hield genoeg druk om de wedstrijd in haar voordeel te beslissen.

Geduld en vastheid

Rus speelde geduldig tegen Jastremska, die voornamelijk op vastheid vertrouwde. Dit hielp de bijna 33-jarige routinier uit Monster, mede dankzij enkele fouten van Jastremska, al snel aan een dubbele break voorsprong.

Jastremska nam meer risico en brak meteen terug.

Een tweede break dreigde op 4-3, maar Rus wist vijf punten op rij te winnen en redde knap de game. Ze won uiteindelijk de set met 6-3.

In de openingsgame van de tweede set kreeg Rus maar liefst zes breakpoints tegen, maar de linkshandige Nederlandse wist ze allemaal weg te werken. In de volgende game brak ze Jastremska wel.

Hiermee was de wedstrijd beslist. Jastremska probeerde van alles, maar Rus gaf geen krimp en bracht Nederland op gelijke hoogte.

Cruciaal

De dag begint morgen met het mogelijk cruciale duel tussen beide kopvrouwen: Rus begint iets na 11 uur aan haar wedstrijd tegen Kalinina.

Plaats een reactie