Nederlandse tennissters met vertrouwen naar play-offs tegen Oekraïne

“Ik geloof zeker dat we een kans hebben om dit weekend iets moois te laten zien.” Bondscoach Elise Tamaëla vertrekt vol goede moed naar Vilnius, waar het Nederlandse tennis team dit weekend de play-offs van de Billie Jean King Cup zal spelen tegen Oekraïne.

Het Nederlandse team staat voor een uitdagende taak in de hoofdstad van Litouwen, waar de ’thuisploeg’ naartoe is verplaatst vanwege de oorlog met Rusland. Oekraïne beschikt over een sterke selectie van speelsters, waarvan er maar liefst vier in de top 50 van de wereld staan, met Jelina Svitolina op de 25e plaats.

“Maar niet alle vier spelen, hè,” merkt Tamaëla op, wetende dat boegbeeld Svitolina sowieso afwezig zal zijn. “Er zijn twee meiden uit de top 100 die meespelen. Dus we hebben zeker meer kans dan we aanvankelijk dachten. En we hebben ook een speelster die bijna in de top 50 staat. Arantxa speelt geweldig.”

‘Beste jaar’

Arantxa verwijst naar Arantxa Rus, die in augustus zelfs op de 41e plaats stond, haar hoogste positie ooit. “Het was mijn beste jaar,” bevestigt de bijna 33-jarige tennisster, die in juli haar eerste WTA-titel won. “Mijn doel voor volgend jaar is de top 30 bereiken.”

Dit streven komt niet uit de lucht vallen. Rus streeft naar deelname aan de Olympische Spelen in Parijs en daarvoor is een hoge positie op de wereldranglijst een vereiste. “Daarom is het goed om tegen zulke sterke tegenstanders te spelen.” Hoewel er in Vilnius geen punten te verdienen zijn voor de ranglijst, is het wel een goede test.

Rus heeft nog een tweede kans op de Olympische Spelen: dubbelspecialiste Demi Schuurs, een topper in haar discipline, zou graag met Rus naar Parijs gaan. “Als je in de top 10 staat, mag je een partner kiezen,” weet Rus. “Dus dan zou ze mij kunnen kiezen. Dat zou geweldig zijn.”

Er kan tegen Oekraïne ‘geoefend’ worden, want ook de 30-jarige Schuurs, momenteel de nummer 19 van de wereld in het dubbelspel, is geselecteerd voor de Billie Jean King Cup. Arianne Hartono (WTA-180) en Suzan Lamens (WTA-216) maken ook deel uit van het team.

Bertens motiveert

Als Nederland wint van Oekraïne, komt het team weer een stap dichter bij de finalegroep van acht landen, waar Nederland in 2016, 2017 en 2018 bij hoorde. Uiteraard was Kiki Bertens in die jaren een belangrijke speler. Hoewel de inmiddels gestopte Wateringse niet meer op de baan staat, speelt ze nog steeds een rol als assistent-bondscoach.

“Het is ontzettend belangrijk dat ze erbij is,” zegt Tamaëla. “Iedereen kent natuurlijk haar carrière. Ik vind het geweldig om met haar te overleggen. Ze kent ook al onze tegenstanders. Kiki is altijd erg gedreven en ze staat volledig achter de meiden. Ze motiveert de speelsters en deelt haar ervaringen. Dat geeft iedereen net dat beetje extra motivatie.”

Rus, die de groepsfase in april oversloeg om zich op haar eigen carrière te richten, heeft dat extra zetje niet echt nodig. “Het is sowieso leuk om als team te spelen, voor je eigen land. En het is ook leuk om met deze meiden te trainen. Ik kijk er erg naar uit.”

Plaats een reactie