Steun voor Sinner na nachttennis Parijs: ‘Onredelijk speelschema’

De late wedstrijden in de tenniswereld zijn al geruime tijd een punt van kritiek. Deze week leidde het masterstoernooi van Parijs zelfs tot een “protestactie” van Jannik Sinner, de nummer vier van de wereld.

Op donderdagnacht om 2.37 uur verliet Sinner de baan in Parijs. Hij had gewonnen en kreeg te horen dat hij al omstreeks 17.00 uur zijn volgende ronde moest spelen. Verbijsterd en vermoeid besloot de Italiaan zich terug te trekken.

“Ik had minder dan twaalf uur om uit te rusten en me voor te bereiden op de volgende wedstrijd. Ik moet de juiste beslissing nemen voor mijn gezondheid en mijn lichaam”, aldus de 22-jarige Sinner op X.

De Noor Casper Ruud sprak zijn steun uit voor zijn collega. “Bravo, ATP”, richtte de nummer acht van de wereld zich via X tot de tennisfederatie. “Wat een manier om een van de beste spelers ter wereld te helpen herstellen. Hij krijgt daar 14,5 uur voor, wat een grap.”

Voormalig tennisster Marcella Mesker beschouwt de actie van Sinner als een “protestactie”. “En dat begrijp ik heel goed”, voegt ze eraan toe. “Na een wedstrijd moeten spelers altijd nog langs de pers, nemen ze een ijsbad, krijgen ze een massage en moeten ze nog eten voordat ze eindelijk kunnen gaan slapen.”

Wat doet dat met een lichaam? “Ik ben natuurlijk geen dokter, maar ik denk dat iedereen wel kan bedenken dat je hele systeem dan ontregeld raakt.”

Onderwerp van discussie

De late wedstrijden in het tennis zijn al geruime tijd onderwerp van discussie. Ook tijdens de US Open afgelopen augustus laaide de discussie weer op. De organisatie van het Amerikaanse grandslamtoernooi meldde destijds dat de late avondwedstrijden waren geëvalueerd, maar dat een vroegere starttijd geen optie was.

De Australian Open kwam wel met een oplossing door het toernooi volgend jaar met een dag te verlengen. Op die manier hoopt de organisatie van het eerste grandslamtoernooi van het jaar nachtwedstrijden te kunnen vermijden.

Mesker denkt dat na de “protestactie” van Sinner, die veel steun krijgt van zijn collega-tennissers, meer toernooien kritisch zullen kijken naar de planning van wedstrijden.

“De tennissport is, net als veel andere sporten, geëvolueerd. De wedstrijden duren langer omdat het niveau is gestegen. Er zijn geen makkelijke wedstrijden meer. Waar wedstrijden vroeger anderhalf uur duurden, moet je nu minimaal twee uur rekenen.”

Mesker: “En dan heeft de organisatie van het toernooi in Parijs het lef om zes wedstrijden op één dag op het center court te plannen, dat vind ik belachelijk.”

Maar niet alleen de organisatie van het masterstoernooi is hiervoor verantwoordelijk, volgens Mesker. “Ook de ATP heeft hier een verantwoordelijkheid. Er is altijd een supervisor van de ATP aanwezig op een toernooi die de belangen van de spelers behartigt. Die moet sterker in zijn schoenen staan en opkomen voor de fysieke gezondheid van de spelers.”

De supervisor heeft de bevoegdheid om in overleg met de spelers wedstrijden die pas tegen middernacht kunnen beginnen te verplaatsen naar een andere baan, weet Mesker. “Natuurlijk willen ze dat niet, omdat er dan veel minder toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Maar om half drie ’s nachts zijn er ook echt niet veel mensen meer op het center court.”

Sinner richt zich op volgende toernooien

Voor Sinner staan deze maand nog de ATP Finals in Turijn en de Davis Cup Finals op het programma. In de kwartfinales van het landentoernooi in het Spaanse Malaga treft Sinner met Italië de tennissers van Oranje. “Ik concentreer me nu op de voorbereiding op deze belangrijke evenementen.”

En dat begrijpt Mesker. “Hij is op zijn top, maar na vermoeiende weken loopt hij op zijn tenen. Ik begrijp heel goed dat hij niet het risico wil nemen om aan het einde van de week uitgeput te zijn. De ATP Finals en de Davis Cup zijn veel belangrijker voor hem.”

Plaats een reactie