Swiatek en Gauff openen WTA Finals met overwinning, kritiek op baan groeit

Iga Swiatek en Coco Gauff zijn succesvol gestart bij de WTA Finals in Cancun, Mexico.

Als tweede geplaatste Swiatek had moeite met Marketa Vondrousova, maar wist uiteindelijk in twee sets te winnen: 7-6 (3), 6-0. Gauff, de nummer drie van de plaatsingslijst, gunde Ons Jabeur slechts één game: 6-0, 6-1.

Kritiek op de omstandigheden

Na hun wedstrijd voegden Swiatek en Vondrousova zich bij andere spelers, waaronder de nummer één van de wereld Aryna Sabalenka, die eerder al kritiek had geuit op de speelomstandigheden. Ook Elena Rybakina had haar ongenoegen geuit.

De speelsters klagen voornamelijk over de tijdelijke hardcourtbaan, die bovenop een golfbaan is gebouwd. De ballen zouden vreemd stuiteren en de baan was niet op tijd klaar voor voldoende trainingsuren voorafgaand aan het toernooi. Swiatek zei: “Dit is duidelijk niet positief voor ons.”

Sabalenka had nog sterkere woorden over voor de omstandigheden in Cancun. “Eerlijk gezegd is dit een nieuw niveau van gebrek aan respect van de WTA voor de spelers, die zich soms niet eens veilig genoeg voelen om te bewegen op deze baan. Dit is niet het niveau dat ik verwacht van de WTA Finals.”

De Poolse Swiatek begon het eindejaarstoernooi, waar de beste acht speelsters van het seizoen aan meedoen, slordig. Na dertien eigen fouten en drie verloren servicegames stond ze met 5-2 achter.

Vondrousova, de nummer zes van de wereld, serveerde op dat moment voor setwinst, maar Swiatek begon plotseling beter te spelen. Ze won vier games op rij en sleepte een tiebreak eruit.

In de tiebreak ging het gelijk op tot 3-3. Daarna produceerde Swiatek twee winners en haar eerste ace van de wedstrijd, waarmee ze de set, die ruim een uur duurde, naar zich toe trok. Vondrousova kon geen game meer winnen en 35 minuten later stond de overwinning van Swiatek op het scorebord.

De wedstrijd van Gauff, de nummer drie van de wereldranglijst, tegen Jabeur (WTA-7) duurde slechts 59 minuten. De 19-jarige Amerikaanse had alleen even moeite in de laatste game van de wedstrijd. Ze had vier matchpoints nodig om te winnen van de tien jaar oudere Tunesische.

Plaats een reactie