Griekspoor verrast door qualifier Kotov in Stockholm

Tallon Griekspoor heeft een teleurstellende nederlaag geleden in de kwartfinales van het ATP-toernooi in Stockholm. De nummer 25 van de wereld kon niet op tegen de Russische qualifier Pavel Kotov, die op de 109e plaats staat: 6-7 (4), 2-6.

Eerder in het toernooi was de als eerste geplaatste titelverdediger Holger Rune al uitgeschakeld. De Deen verloor van de Serviër Miomir Kecmanovic: 6-7 (3), 2-6.

In het begin leek de 27-jarige Griekspoor de betere speler te zijn en scoorde hij gemakkelijker punten. Maar op de service van de drie jaar jongere Kotov slaagde hij er telkens net niet in om door te drukken. Hij miste verschillende kansen om een breekpunt te behalen en liet de enige kans die hij kreeg op 4-3 onbenut.

Griekspoor, die dit jaar toernooien heeft gewonnen in Pune en Rosmalen, leek steeds meer gefrustreerd te raken door zijn eigen fouten. Op 6-5 leek hij de eerste set binnen te halen na een prachtige stopvolley, een gelukkig netballetje en een uitgeslagen bal van Kotov. Maar vanaf 0-40 wist de Rus drie setpunten weg te werken en sleepte hij toch een tiebreak eruit.

Sterke Kotov

In de tiebreak verloor de Haarlemmer maar liefst vier servicepunten, waaronder zijn eerste dubbele fout.

Dit gaf de sterke Kotov, die al had gewonnen van spelers in de top honderd zoals Lorenzo Sonego (55) en de als zevende geplaatste Christopher Eubanks (32), een voorsprong van 6-3. Twee servicebeurten later won hij de set en brak het racket van Griekspoor.

In de tweede set begon Griekspoor weer sterk, zowel positief als negatief: hij kreeg meteen in de openingsgame drie breekpunten tegen Kotov, maar de Rus won vervolgens vijf punten op rij. Griekspoor leek moedeloos te worden en toonde ongeduld tijdens de rally’s.

Fouten aan Nederlandse zijde

Onnodige fouten aan de kant van Griekspoor hielpen Kotov op 3-2 aan zijn eerste gamepunt van de wedstrijd, dat hij meteen verzilverde dankzij een wilde forehand van Griekspoor.

Op 2-5 wist Griekspoor, die dit seizoen geen problemen had met spelers buiten de top honderd en eerder dit jaar op de Australian Open in drie sets van Kotov had gewonnen, nog twee matchpoints weg te werken op zijn eigen service. Maar de derde keer lukte het hem niet.

Plaats een reactie