Van de Zandschulp vroeg uitgeschakeld in ATP-toernooi Astana

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft al in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Astana verloren. Hij werd verslagen in twee sets (6-4, 6-3) door de Russische wildcard-speler Aleksandr Sjevtsjenko, die bijna twintig plaatsen lager op de wereldranglijst staat.

Van de Zandschulp, momenteel nummer 68 van de wereld, was vol vertrouwen naar Kazachstan gereisd na zijn indrukwekkende prestaties in de Davis Cup eerder deze maand. Hij wist onder andere te winnen van de Amerikaanse topvijftienspeler Tommy Paul.

Dit was een opsteker na een moeilijke zomer waarin Van de Zandschulp te maken kreeg met blessureleed. Hij moest een operatie ondergaan nadat hij eind juli zijn linkerenkelband voor tachtig tot negentig procent had afgescheurd tijdens een trainingsoefening.

Twee overwinningen in elf wedstrijden

Tegen Sjevtsjenko kwam Van de Zandschulp halverwege de eerste set in de problemen. Hij verloor zijn servicegame en moest daarna achtervolgen. Van de Zandschulp vocht terug en brak de 22-jarige Rus, maar verloor uiteindelijk toch de set.

In de tweede set nam Sjevtsjenko het initiatief met een 4-3 voorsprong door de service van Van de Zandschulp te breken. Kort daarna sloot hij de wedstrijd af met een ace.

In april, tijdens de finale van het ATP-toernooi in München tegen Holger Rune, miste Van de Zandschulp vier matchpoints. Dat was een harde klap voor hem, zoals hij destijds verklaarde. Sindsdien heeft hij, afgezien van zijn prestaties in de Davis Cup, slechts twee van zijn elf wedstrijden gewonnen.

Griekspoor begint later

Tallon Griekspoor, die net als Van de Zandschulp onlangs namens Nederland in actie kwam in de Davis Cup, is als eerste geplaatst in Kazachstan. Hij begint zijn toernooi pas in de tweede ronde en zal spelen tegen de winnaar van het duel tussen de Japanner Sho Shimabukuro en Roberto Carballés Baena uit Spanje.

Plaats een reactie