Nederland viert feest ondanks verlies in Davis Cup

Het Davis Cup-team van Nederland heeft zijn groepswinst in de poulefase van de Davis Cup Finals niet kunnen bekronen met een ongeslagen reeks. In de laatste groepswedstrijd verloor Oranje met 1-2 van Kroatië, dat al uitgeschakeld was.

De ploeg van captain Paul Haarhuis was echter al zeker van de groepswinst, nadat Finland verrassend van de Verenigde Staten had gewonnen. Nederland had eerder al gewonnen van Finland (2-1) en de Verenigde Staten (2-1) in groep D.

Door de groepswinst heeft Nederland zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Davis Cup. Het eindtoernooi, inclusief de halve finales en finales, zal plaatsvinden van 21 tot en met 26 november in Málaga, Spanje.

Nederland treft sterke tegenstanders in kwartfinales

In de kwartfinales zal Nederland het opnemen tegen Italië of Servië, die als tweede eindigden in hun groep. Beide landen hebben veel topspelers, met Novak Djokovic als de grote man van Servië. De loting voor de tegenstander van Nederland zal plaatsvinden op dinsdag om 12.00 uur.

In het beslissende dubbelspel slaagden Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop er niet in om het punt voor Nederland binnen te halen. Ze verloren van Mate Pavic en Duje Ajdukovic met 6-3, 4-6, 8-10.

Eerder op de dag zette Botic van de Zandschulp Nederland nog op voorsprong met een zwaarbevochten overwinning, maar kopman Tallon Griekspoor leed daarna een nederlaag.

Ondanks het verlies was er toch reden voor een feestje in het Oranje-kamp om de groepswinst te vieren.

Griekspoor speelde eerder deze week een geweldige wedstrijd tegen de Amerikaanse topspeler Frances Tiafoe, maar kon op zondagmiddag niet op tegen de verwoestende service van Borna Gojo, die in totaal achttien aces sloeg. De wedstrijd eindigde in 6-4, 6-7 (2), 4-6.

Van de Zandschulp zal deze week aanknopingspunten hebben gevonden om zijn spel te verbeteren. Hij maakte indruk met een overwinning op Tommy Paul, een speler uit de top vijftien. Ook tegen Ajdukovic, de nummer 206 van de wereld, begon Van de Zandschulp goed. Hij moest echter hard werken voor de overwinning, maar trok de partij uiteindelijk met 6-3, 3-6, 7-5 naar zich toe.

“Mijn spel is nog niet op het niveau waar het moet zijn”, zei Van de Zandschulp na afloop. “Ik speelde een goede wedstrijd tegen Paul, maar was wisselvallig in de andere twee partijen. Ik hoop dat ik in de komende toernooien mijn niveau van vorig jaar weer kan bereiken.”

Plaats een reactie