Nederlands Davis Cup-team verrast met overwinning op Verenigde Staten, opmerkelijk einde van Griekspoor’s wedstrijd

Het Nederlands Davis Cup-team heeft voor een verrassing gezorgd in Split door de Verenigde Staten met 2-1 te verslaan in de groepsfase van het landentoernooi. Eerder behaalde Oranje ook al een overwinning op Finland.

Botic van de Zandschulp versloeg Tommy Paul, de nummer dertien van de wereld, met 7-6 (2), 6-2. Vervolgens zorgde Tallon Griekspoor voor een sensationele overwinning op Frances Tiafoe, de nummer elf van de wereld, in een spannend duel: 6-3, 6-7 (7), 7-6 (2).

Het einde van de laatste wedstrijd was opmerkelijk: Tiafoe kreeg een strafpunt op matchpoint voor Griekspoor, omdat hij woedend met zijn racket smeet.

Finaletoernooi

Ook Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop begonnen sterk aan hun dubbelpartij tegen Austin Krajicek en Rajeev Ram. Ze wonnen de eerste set in een tiebreak, maar verloren uiteindelijk set twee en drie met 7-6 (5), 6-7 (3), 3-6.

De eindstand van het Davis Cup-treffen kwam daarmee op 2-1. Nederland is nu dicht bij plaatsing voor de Davis Cup Finals. In november zullen de acht overgebleven landen in Malaga strijden om de eindzege.

Griekspoor, de nummer 24 van de wereld, speelde uitstekend tegen Tiafoe. Hij won de eerste set met 6-3. In de tweede set kreeg Griekspoor vroeg kansen om te breken, maar slaagde er niet in deze te benutten. Hij behield echter gemakkelijk zijn eigen servicegames, terwijl Tiafoe geen enkele breekkans kreeg.

Een tiebreak moest de beslissing brengen en daarin kwam de Nederlander direct op achterstand. Tiafoe kreeg op 6-3 zijn eerste setpunten. Griekspoor wist deze knap weg te werken, maar op 8-7 was het wel raak voor de Amerikaan.

Ook in de derde set ging het gelijk op tussen Griekspoor en Tiafoe. Tiafoe had moeite om zijn servicegame op 5-4 te winnen en het eerste matchpoint was voor Nederland, maar Griekspoor wist deze niet te verzilveren en de game ging alsnog naar Tiafoe.

Boze Tiafoe

Ook de derde set moest worden beslist in een tiebreak en deze eindigde tumultueus. Griekspoor stond met 5-2 voor en sloeg een ace. Tiafoe was het hier niet mee eens, wilde het punt overdoen en ging in discussie met de umpire.

De Amerikaan kreeg geen gelijk. Hij sloeg zijn racket kapot en kreeg als gevolg van deze woede-uitbarsting ook nog een strafpunt. Hierdoor kwam de stand op 7-2 en werd de wedstrijd in het voordeel van Nederland beslist.

Eerder op de dag had Van de Zandschulp ook al voor een verrassing gezorgd door Paul te verslaan. In zijn wedstrijd tegen de Fin Otto Vartanen oogde Van de Zandschulp nog lusteloos, net als de afgelopen maanden waarin hij door blessures in een vormcrisis terechtkwam en op de wereldranglijst zakte.

Maar tegen de Amerikaan was Van de Zandschulp energiek en speelde hij sterk. Hij kon vaak dominant zijn met zijn forehand, domineerde de meeste rally’s, retourneerde goed en gaf Paul geen enkele kans op een break.

Overwinning op Finland

De eerste twee landen in de groep plaatsen zich voor de kwartfinales. Van 21 tot en met 26 november zullen de kwartfinales, halve finales en finale worden gespeeld in Málaga, Spanje.

Plaats een reactie