Djokovic evenaart record met 24ste grandslamtitel in slopende US Open-finale tegen Medvedev

Novak Djokovic heeft zijn 24ste grandslamtitel veroverd in een slopende finale van de US Open tegen Daniil Medvedev (6-3, 7-6 (5), 6-3). De Serviër kwam naast Margaret Court als recordhouder, die tussen 1960 en 1973 ook 24 grandslamtitels behaalde. Djokovic was al recordhouder bij de mannen met 23 titels na zijn overwinning op Roland Garros dit jaar. Rafael Nadal volgt met 22 titels en Roger Federer heeft er 20.

De US Open-titel was voor Djokovic extra bijzonder omdat hij vorig jaar niet mocht deelnemen. Hij kon de Verenigde Staten niet in vanwege zijn ongevaccineerde status tegen het coronavirus.

Kinderdroom wordt werkelijkheid

In zijn speech na afloop verklaarde Djokovic dat hij zijn “kinderdroom” leeft. “Ik wilde altijd nummer één worden en ooit Wimbledon winnen. Ik had nooit gedacht aan 24 titels. Dat idee kwam pas een paar jaar geleden, toen begon ik te geloven dat ik de geschiedenisboeken kon halen. En als die kans zich voordoet, waarom zou je die dan niet grijpen?”

Medvedev blijft steken op één grandslamtitel. Hij veroverde deze twee jaar geleden in New York, tegen niemand minder dan Djokovic.

Djokovic begon scherp aan de eerste set onder het gesloten dak van het Arthur Ashe Stadium vanwege de regen in New York. Hij brak Medvedev al in de tweede game en kwam op een 3-0 voorsprong. Daarna herstelde de Rus zich en ontstonden er langere rally’s, iets waar Medvedev graag op vertrouwt.

Toch was het Djokovic die de eerste set won. Hij benutte zijn eerste setpunten niet bij 5-2, maar slaagde er wel in om een game later de set binnen te halen.

Gemiste kansen voor Medvedev

Medvedev begon sterk aan de tweede set, wat resulteerde in een slopende strijd. Beide spelers gaven elkaar lange tijd geen centimeter ruimte. Bij 4-3 kreeg Medvedev een breakpunt, maar hij wist deze niet te benutten. En bij 6-5 kreeg hij een setpunt, maar sloeg hij een backhand in het net.

Daarom moest een tiebreak de beslissing brengen. Ondanks dat Djokovic af en toe naar adem hapte, trok hij uiteindelijk aan het langste eind. De set duurde maar liefst een uur en drie kwartier.

In de derde set was het verzet van Medvedev gebroken. Omdat zijn inspanningen geen resultaat hadden opgeleverd, raakte de 27-jarige Rus licht gefrustreerd.

Djokovic leek plotseling weer in topvorm, profiteerde van enkele fouten van Medvedev en kwam op een 3-1 voorsprong. Uit het niets verloor Djokovic echter zijn servicegame voor het eerst in de wedstrijd. Medvedev slaagde er echter niet in om op 3-3 te komen en werd opnieuw gebroken, waarna Djokovic geen problemen meer ondervond.

De 36-jarige Djokovic speelde dit jaar in alle grandslamfinales en won er drie. Na afloop grapte Medvedev met een glimlach op zijn gezicht tegen Djokovic: “Ik vraag me af wanneer jij het eens rustiger aan gaat doen.”

Plaats een reactie