US Open finale: Gauff en Sabalenka strijden om de titel

In een zwaarbevochten halve finale hebben Coco Gauff en Aryna Sabalenka zich geplaatst voor de finale van het vrouwentoernooi op de US Open. De 19-jarige Gauff versloeg Karolina Muchova in twee sets, terwijl de 25-jarige Sabalenka drie sets nodig had tegen Madison Keys.

Oponthoud door klimaatprotest

Voor Gauff wordt het haar tweede grandslamfinale in haar nog jonge carrière. Vorig jaar verloor ze de eindstrijd op Roland Garros. Tijdens haar halve finale tegen Muchova werd de wedstrijd echter 50 minuten stilgelegd vanwege een klimaatprotest van vier toeschouwers. Eén van hen had zich vastgelijmd aan de tribune en moest met veel moeite worden verwijderd.

Eerder deze week klaagden spelers al over de hitte in New York, waarbij sommige wedstrijden bij een temperatuur van 37 graden werden gespeeld. Tijdens de halve finales, die ’s avonds plaatsvonden, was het met een temperatuur in de twintig graden iets koeler.

Spannende strijd en lange rally’s

Muchova, de nummer tien van de wereld en finaliste op Roland Garros, maakte het Gauff behoorlijk lastig. Pas op haar zesde matchpoint wist Gauff de wedstrijd te winnen na een rally van veertig slagen, de langste rally van de partij. Gauff werd gedurende de hele wedstrijd luidkeels aangemoedigd door het publiek, wat de umpire meerdere malen tot stilte moest manen.

“Ik wist dat ik de benen en het uithoudingsvermogen had om haar te verslaan in de rally’s. Ik moest vooral geduldig blijven”, aldus Gauff. Ze won uiteindelijk doordat Muchova een backhand in het net sloeg.

In de tweede halve finale leek Keys op weg naar een geheel Amerikaanse finale. Echter, met de winst binnen handbereik gaf ze de wedstrijd volledig uit handen tegen Sabalenka.

Te vroeg juichen voor Sabalenka

Na een makkelijke eerste set had Keys, de zeventiende van de wereld, bij 5-4 in de tweede set de kans om de wedstrijd uit te serveren, maar ze werd gebroken op love. In de tiebreak wist ze slechts één punt te maken.

In de derde set kwam Keys opnieuw een break voor, maar gaf deze meteen weer weg. In de supertiebreak had ze geen schijn van kans.

Bij 7-3 begon Sabalenka al uitgebreid te juichen, totdat ze zich realiseerde dat de supertiebreak tot tien gewonnen punten gaat. De nummer twee van de wereld leek even van slag te zijn en miste twee matchpoints. Maar bij haar derde kans was het wel raak en daarna volgden de tranen.

Sabalenka, die eerder dit jaar de Australian Open won, heeft nu de kans om voor de tweede keer een grandslamtitel te veroveren.

Plaats een reactie