Bewogen US Open-zege Zverev: Hitler-hymne schokt speler

Alexander Zverev heeft zich in New York geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. De Duitser was Jannik Sinner in een schitterend gevecht, een slijtageslag van meer dan vierenhalf uur, met 6-4, 3-6, 6-2, 4-6, 6-3 de baas.

De Italiaanse nummer zes van de wereld liet zich drie keer vanwege kramp behandelen, liep moeilijk zo nu en dan, maar weigerde op te geven. Er waren meerdere games die langer duurden dan tien minuten en Zverev, de mondiale nummer twaalf, toonde na drie uur strijd ook tekenen van vermoeidheid.

De Duitser, in 2020 verliezend finalist, had echter iets meer over en kon ook betere cijfers overleggen. Zverev sloeg meer winners dan Sinner en maakte ook minder onnodige fouten.

Pas rond 1.30 uur in de Amerikaanse nacht was de wedstrijd ten einde en mocht Zverev zich kwartfinalist noemen.

Toeschouwer citeert Hitler

Tijdens de wedstrijd raakte Zverev behoorlijk van slag, nadat een toeschouwer volgens hem “de Hitler-hymne” van de tribune had geschreeuwd. Het zou gaan om de woorden Deutschland über alles. Dat is de eerste regel uit het oude Duitse volkslied, dat na de Tweede Wereldoorlog in de ban is gedaan.

Zverev meldde het incident halverwege de vierde set bij scheidsrechter James Keothavong. “Dit is niet te accepteren. Dit is ongelooflijk”, zei Zverev na de wedstrijd. Tijdens de pauze die daarna volgde, werd de man met behulp van andere toeschouwers geïdentificeerd en uit het stadion verwijderd.

Zverev stuit nu op titelverdediger Carlos Alcaraz. De als eerste geplaatste Spanjaard haalde voor het derde jaar op rij de laatste acht dankzij een soepele overwinning op de Italiaan Matteo Arnaldi: 6-3, 6-3, 6-4.

Een droomfinale tussen Alcaraz en Novak Djokovic is goed mogelijk. De Serviër plaatste zich een dag eerder ook al voor de kwartfinales.

Medvedev voor middernacht klaar

Daniil Medvedev wist van zijn vorige twee partijen hoe het is om pas diep in de nacht het winnende punt binnen te slepen, maar was in zijn achtste finale wel voor middernacht klaar.

De Russische nummer drie van de wereld versloeg de Australiër Alex De Minaur in vier sets (2-6, 6-4, 6-1, 6-2) en bereikte voor de vierde keer in vijf jaar de kwartfinales van de US Open.

Heel makkelijk ging het echter niet voor Medvedev tegen De Minaur, de nummer dertien van de wereld. De eerste set ging met 6-2 naar de Australiër. “Ik miste net iets te veel”, verklaarde de 27-jarige Medvedev, die in 2021 de US Open al eens op zijn naam schreef.

“En ik had het gevoel dat hij op topniveau speelde. Ik dacht: wauw, hij maakt me nu echt kapot.”

Wedstrijd omdraaien

Toch lukte het Medvedev zich te herpakken en het initiatief over te nemen van De Minaur. “Het is altijd een geweldig gevoel om de wedstrijd zo om te draaien. Het geeft je veel vertrouwen voor de volgende wedstrijden.”

Medvedev voerde de druk alleen maar verder op, nadat hij de tweede set met 6-4 had gewonnen, en gunde zijn 24-jarige tegenstander in set drie en vier slechts drie games.

In de kwartfinales treft Medvedev landgenoot Andrej Roeblev, de peetvader van zijn dochter. “We zijn heel goede vrienden”, beaamt Medvedev. “We hebben een heel goede relatie. Het is geweldig om zo’n goede vriend te hebben, maar op de baan willen we allebei winnen.”

Plaats een reactie