Ostapenko verslaat Swiatek op US Open en bereikt kwartfinales

Iga Swiatek is uitgeschakeld op de US Open door haar plaaggeest, Jelena Ostapenko. De Poolse winnares van vorig jaar verloor zondag in drie sets van de Letse tennisster: 6-3, 3-6, 1-6. Dit is de vierde keer op rij dat Swiatek niet kan winnen van Ostapenko, die in New York de hoogst geplaatste tennisster is.

Ostapenko, de mondiale nummer 21, wist zich met sterke returns en slagen vanaf de baseline naar de kwartfinales te beuken. Ze onttroonde Swiatek in New York en nam haar ook nog eens de eerste positie op de wereldranglijst af. Swiatek stond 75 weken bovenaan.

De nieuwe nummer één van de wereld is de Belarussische Aryna Sabalenka.

Met name de derde set in het Arthur Ashe Stadium in New York moet erg frustrerend zijn geweest voor Swiatek: ze won geen enkele servicegame. Ze verloor de beslissende game in de derde set zonder een punt te scoren. De achtste finale was binnen twee uur gespeeld.

Swiatek wist niet hoe ze moest omgaan met Ostapenko’s snoeiharde slagen vanaf de baseline. Na een goede eerste set (6-3) kon Swiatek in set twee en drie geen vuist meer maken.

‘Agressief spelen’

Ostapenko (26) brengt Swiatek zelden zo in de problemen als nu. De Letse winnares van Roland Garros in 2017 heeft nu al vier keer op rij van Swiatek gewonnen, wat geen enkele andere speelster is gelukt. Het lijkt erop dat Ostapenko de zwakke punten in het spel van de viervoudig grandslamwinnares heeft gevonden.

“Ik wist dat ik agressief moest spelen. Daar houdt ze niet van,” zei Ostapenko na afloop. En dat deed ze. Ostapenko sloeg 31 winners en maakte 20 onnodige fouten, terwijl Swiatek 18 winners sloeg en evenveel onnodige fouten maakte.

Swiatek was na afloop verrast over haar drastische niveauverlies. “Ik ben verrast dat mijn niveau zo sterk daalde. Normaal gesproken, als ik slecht speel, gebeurt dat in het begin en kan ik het later oplossen. Nu was het andersom. Ik weet niet precies wat er met mijn spel gebeurde. Het voelde alsof ik plotseling geen controle meer had.”

In de kwartfinales staat Ostapenko tegenover een andere sterke tegenstander: de Amerikaanse Coco Gauff. De 19-jarige nummer zes van de wereld versloeg zondag Caroline Wozniacki in een spannende wedstrijd om haar plek in de kwartfinales te bemachtigen.

Ostapenko en Gauff stonden ook al tegenover elkaar op de Australian Open. Toen won Ostapenko in twee sets.

Plaats een reactie