Nederlandse tennissers uitgeschakeld in US Open

Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de derde ronde van de US Open te bereiken. Hij verloor in vier sets van Dan Evans, de als 26ste geplaatste Brit die met 1-6, 6-1, 6-3, 6-3 zegevierde.

Na de uitschakeling van Tallon Griekspoor en Arantxa Rus in de eerste ronde van het laatste grandslamtoernooi van het jaar zijn daarmee alle Nederlanders klaar in het enkelspel in New York.

Van de Zandschulp, de nummer 65 van de wereld, ging goed van start en brak zijn opponent in de eerste set twee keer. In de tweede set waren de rollen echter omgedraaid.

Veel onnodige fouten

Uiteindelijk deden het gebrek aan wedstrijdritme en veel onnodige fouten de 27-jarige Van de Zandschulp, die net hersteld is van blessures aan zijn voet en zijn enkel, de das om. Zo kreeg hij bij 2-4 in de vierde set de kans om de break achterstand weg te werken, maar miste hij een ogenschijnlijk eenvoudige volley.

Vorig jaar verloor de Nederlander, die tegen Evans 34 winners noteerde maar ook 38 onnodige fouten, eveneens in de tweede ronde van de US Open. Een jaar eerder maakte hij naam door bij zijn debuut in New York de kwartfinales te halen. Daarin verloor hij van Daniil Medvedev, die het toernooi vervolgens op zijn naam zou schrijven.

Van de Zandschulp gaat zich nu voorbereiden op de groepsfase van de Daviscup Finals, waarin Nederland het half september in de Kroatische stad Split opneemt tegen Kroatië, Finland en de Verenigde Staten.

Alcaraz heeft het eventjes lastig

Carlos Alcaraz wist zich ondanks een lastige derde set vlotjes te ontdoen van de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris. De titelverdediger was na 2,5 uur klaar: 6-3, 6-1, 7-6 (4).

Alcaraz keek in de derde set tegen een 4-2 achterstand aan, maar slaagde erin er een schepje bovenop te doen en er een tiebreak uit te slepen. Daarin won de als eerste geplaatste Spanjaard, die hoe dan ook na de US Open zal worden afgelost door Novak Djokovic op de eerste plaats van de wereldranglijst, vanaf 4-4 drie punten op een rij.

“Ik heb vanaf het begin tot het eind goed gespeeld en heb ervan genoten. Ik speelde een slechte game op 2-3 in de derde set, maar ik ben daarna mentaal sterk gebleven. Het is belangrijk voor me om in straight sets te winnen zo vroeg in het toernooi”, zei de 20-jarige Alcaraz, die vorig jaar bij de US Open zijn eerste grandslamtitel veroverde.

Medvedev foeterend naar laatste 32

Daniil Medvedev stond een set langer op de baan in New York. De nummer drie van de wereld was met 6-2, 6-2, 6-7 (8), 6-2 wel te sterk voor de Australiër Christopher O’Connell (ATP-69) en bereikte dus eveneens de laatste 32.

De 27-jarige Rus, die weer regelmatig stond te foeteren op alles en iedereen, had na afloop een simpele verklaring voor het verlies van de derde set, waarin hij in de tiebreak twee matchpoints verspeelde en twee dubbele fouten afleverde. “Ik deed niets anders dan in de eerste twee sets. O’Connell speelde op dat moment gewoon heel erg goed.”

Medvedev liet na dat setverlies de dokter de baan opkomen en beantwoordde de vraag of er problemen waren met een cynisch “Ja, ik heb de set verloren”.

De Moskoviet beleefde in 2019 z’n doorbraak door op de US Open de finale te halen, die hij verloor van Rafael Nadal. Twee jaar later veroverde hij er zijn tot nu toe enige grandslamtitel.

Plaats een reactie