Van de Zandschulp naar tweede ronde US Open na opgave Thompson

Botic van de Zandschulp heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. Zijn Australische tegenstander Jordan Thompson moest na één set (6-3) geblesseerd opgeven.

In de eerste set kwam Van de Zandschulp met 3-0 voor, maar Thompson wist terug te komen tot 3-3. Op dat moment raakte de Australiër geblesseerd aan zijn rechterenkel en vroeg hij om een medische time-out. Met een bedrukt gezicht liet hij zijn pijnlijke enkel stevig intapen.

De behandeling leek te helpen, want Thompson kon daarna weer normaal serveren. Toch ging de set uiteindelijk met 6-3 naar Van de Zandschulp. Thompson, de nummer 51 van de wereld, besloot daarna geblesseerd op te geven.

In de tweede ronde neemt de Nederlander het op tegen de winnaar van het duel tussen de als 26ste geplaatste Brit Dan Evans en Daniel Galan uit Colombia.

Griekspoor uitgeschakeld

Tallon Griekspoor had minder succes. De 27-jarige Haarlemmer verloor in de eerste ronde van de Fransman Arthur Fils in een zware vijfsetter: 6-4, 3-6, 7-5, 4-6, 5-7.

Griekspoor, als 24ste geplaatst, begon sterk aan de wedstrijd en won de eerste set met 6-4. Daarna verloor hij echter het momentum. Hij moest machteloos toekijken hoe de 19-jarige Fils de eerste drie games van de tweede set won en deze met 6-3 naar zich toe trok.

Het verval van Griekspoor was duidelijk zichtbaar. Waar hij in de eerste set bijna 90 procent van zijn services won, daalde dat percentage in de tweede set naar twee derde. Normaal gesproken ligt zijn gemiddelde op hardcourt rond de 75 procent.

Griekspoor wist uiteindelijk moeizaam de derde set te winnen met 7-5. Hij leek echter meer gefrustreerd dan opgelucht, wellicht afvragend waarom het zo moeilijk ging tegen de Fransman die pas recentelijk de top-100 bereikte.

Uitputtingsslag

In de vierde set kreeg Fils, bij een 3-1 voorsprong, last van kramp. Na wat squats, rekoefeningen en behandelingen kon hij weer verder spelen. De jonge Fransman won uiteindelijk de set met een ace: 6-4.

In de vijfde set gaven beide spelers elkaar weinig toe. Fils leek weer fit, terwijl Griekspoor duidelijk vermoeid was. Nadat Griekspoor met 5-4 voor kwam te staan, probeerde hij zich nog een laatste keer op te laden voor de slotfase.

Maar na vier uur spelen werd de vermoeidheid hem te veel. Fils won de set met 7-5 na twee keer deuce en plaatste zich voor de tweede ronde.

Griekspoor wacht nog steeds op zijn eerste overwinning als geplaatste speler op een grandslamtoernooi.

Plaats een reactie