US Open introduceert videoherhaling voor tennissers

De US Open, het laatste toernooi van de ‘American Swing’ op de tenniskalender, begint vandaag in New York. Wat kunnen we de komende twee weken verwachten bij dit hectische grandslamtoernooi?

Technologie speelt een steeds grotere rol in het mondiale tennis. Het elektronische oog, ook wel bekend als hawk-eye, is al langere tijd een vast onderdeel van de sport. Maar tijdens de US Open krijgen spelers nu ook de mogelijkheid om drie keer per set een videoherhaling aan te vragen.

Deze videoherhalingen zijn niet bedoeld om te controleren of een bal in of uit is, maar om bijvoorbeeld te kijken of een bal twee keer gestuiterd heeft of een speler heeft geraakt.

Meer dan alleen balcontrole

De videoherhaling kan ook gebruikt worden om te bepalen of een tennisser het net heeft geraakt, wat niet is toegestaan zolang de bal in het spel is, of om te beoordelen of een speler zich op de baan misdraagt.

Een voorbeeld van zo’n misdraging is de diskwalificatie van Novak Djokovic in 2020, toen hij een bal wegsloeg en daarbij een lijnrechter op de keel raakte.

“Als de videoherhaling geen duidelijkheid biedt, blijft de oorspronkelijke beslissing van de scheidsrechter gelden”, aldus een verklaring van de US Open.

De videoherhaling is tijdens de US Open alleen beschikbaar in het Arthur Ashe Stadium, het Louis Armstrong Stadium, het Grandstand-stadion en op baan 17 en 5.

De tennisversie van de VAR is niet nieuw. Het is de afgelopen jaren al getest tijdens de ATP Cup, de NextGen Finals en de ATP Finals.

Kan Gauff ook in New York presteren?

Op dit moment heeft Coco Gauff het momentum bij de vrouwen. De 19-jarige Amerikaanse wordt gezien als een van de favorieten voor de titel, samen met Iga Swiatek en Aryna Sabalenka, vanwege haar recente overwinningen in Washington en Cincinnati.

Gauff speelt al een aantal jaar op het professionele circuit, ondanks haar jonge leeftijd, en staat sinds september vorig jaar in de top tien van de wereld. Ze lijkt nu klaar te zijn voor de volgende stap: consistent presteren op de grandslamtoernooien. In 2022 bereikte ze al de finale van Roland Garros.

In New York wordt Gauff begeleid door de Spaanse coach Pere Riba en krijgt ze ook hulp van Brad Gilbert, voormalig coach van onder andere Andre Agassi en Andy Roddick.

“Het draait vooral om vertrouwen en geloven in jezelf”, verklaarde Gauff dit weekend haar goede prestaties deze zomer. Het is duidelijk dat ze kan rekenen op de steun van het thuispubliek.

Titelverdediger Swiatek is zich ervan bewust dat Gauff een serieuze concurrent is. De nummer één van de wereld verloor onlangs nog van haar in Cincinnati. “Ze heeft mentaal bewezen dat ze dit soort toernooien kan winnen”, aldus de Poolse.

Djokovic of Alcaraz?

De tenniswereld praat nog steeds na over de indrukwekkende finale tussen Novak Djokovic en Carlos Alcaraz in Cincinnati, twee weken geleden. Na een uitputtingsslag van drie uur en 49 minuten trok de Serviër aan het langste eind.

Er was veel bewondering voor het niveau van beide spelers en de waardering die ze na afloop voor elkaar toonden. Bij de US Open draait het vooral om dit duo, dat in juli al een prachtige Wimbledon-finale speelde.

Alcaraz is de titelverdediger en als nummer één van de wereld als eerste geplaatst. Djokovic bevindt zich aan de andere kant van het speelschema. Ze kunnen elkaar pas in de finale van de US Open tegenkomen.

“Hij dwingt mij altijd tot het uiterste”, zei Djokovic aan de vooravond van het toernooi. “Ik denk dat ik hetzelfde bij Carlos kan bereiken. Daarom was de finale in Cincinnati zo memorabel”, herinnerde hij zich.

Djokovic is dit jaar niet toegelaten tot de Verenigde Staten omdat hij niet gevaccineerd is tegen covid. Hierdoor verdedigt hij geen punten in New York en staat hij op het punt om de nummer één-positie van Alcaraz weer over te nemen.

Weinig verwachtingen van de Nederlanders

Arantxa Rus, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp vertegenwoordigen Nederland in New York. Voor Rus is dit het eerste grandslamtoernooi sinds de US Open van 2022 waarvoor ze zich rechtstreeks heeft geplaatst.

De 32-jarige Zuid-Hollandse heeft een geweldige zomer achter de rug. Ze won in juli haar eerste WTA-titel in Hamburg en klom daardoor naar de 41e plaats op de wereldranglijst (nu 45e).

Rus heeft voornamelijk punten verdiend op gravel, haar favoriete ondergrond. Nu wil ze laten zien dat ze ook op hardcourt goede prestaties kan neerzetten. Dat wordt in de eerste ronde een uitdaging tegen de als zeventiende geplaatste Madison Keys, de US Open-finaliste van 2017.

Griekspoor hoopt in New York het zelfvertrouwen van zijn titel in Rosmalen en recente finaleplaats in Washington terug te vinden.

De prestaties van de Amsterdammer vielen de afgelopen weken tegen, maar zijn nederlagen tegen toptennissers Alexander Zverev (Toronto) en Frances Tiafoe (Cincinnati) waren geen schande. Griekspoor begint in New York tegen de jonge Fransman Arthur Fils.

Botic van de Zandschulp keert deze week terug naar de plek waar hij twee jaar geleden doorbrak met een verrassende kwartfinaleplaats. Hij twijfelde lang of hij naar de Verenigde Staten moest reizen vanwege een enkelblessure, maar besloot uiteindelijk toch te gaan.

Vorige week maakte hij zijn rentree in het voorbereidingstoernooi in Winston-Salem, maar verloor daar van de onbekende Omni Kumar. Het laat zien dat Van de Zandschulp nog niet op het niveau is waar hij wil zijn.

Van de Zandschulp begint in New York tegen de Australiër Jordan Thompson. Alle Nederlandse tennissers komen dinsdag in actie in het enkelspel.

Plaats een reactie