Saudi-Arabië organiseert prestigieus tennistoernooi en breidt invloed in sportwereld uit

Saudi-Arabië maakt steeds meer naam in de sportwereld. Na het organiseren van een Formule 1-race en het aantrekken van voetballers met grote bedragen, zal het land nu ook het eindejaarstoernooi voor de beste tennistalenten van het seizoen organiseren. De Next Gen ATP Finals zullen vanaf dit jaar plaatsvinden in Saudi-Arabië.

De ATP, de organisatie voor mannentennis, heeft besloten om het toernooi tot en met 2027 toe te wijzen aan Jeddah. Dit lijkt een eerste stap te zijn voor professioneel tennis in het land. ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi heeft namelijk al gesprekken gevoerd met investeerders over de mogelijkheid om meerdere tennistoernooien in Saudi-Arabië te organiseren.

Jeddah neemt hiermee de organisatie over van Milaan, waar het toernooi sinds de oprichting in 2017 plaatsvond. De Next Gen ATP Finals werden de afgelopen jaren onder andere gewonnen door Carlos Alcaraz en Jannik Sinner, die nu tot de wereldtop behoren.

Er zal veel geld beschikbaar worden gesteld voor de jonge spelers tijdens het eindejaarstoernooi. Er is een prijzenpot van maar liefst 2 miljoen dollar, wat neerkomt op ongeveer 1,8 miljoen euro. Dit is een recordbedrag.

De meningen verschillen over tennis in Saudi-Arabië

Maar zullen de topspelers nu ook naar Saudi-Arabië komen voor tennistoernooien? Dat is nog maar de vraag. Er zijn namelijk uiteenlopende meningen onder spelers en oud-spelers. Dit komt doordat Saudi-Arabië bekend staat om schendingen van de mensenrechten.

Tennislegende John McEnroe heeft laten weten dat hij geen voorstander is van tennistoernooien in Saudi-Arabië. “Persoonlijk zou ik het niet steunen. We zouden daar ver vandaan moeten blijven”, aldus de zevenvoudig grandslamkampioen.

Bekijk hier de reactie van Tallon Griekspoor op Wimbledon over tennis in Saudi-Arabië:

Daarentegen juicht tennislegende Billie Jean King, als lesbische vrouw, de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij het vrouwentennis toe. “Ik geloof sterk in betrokkenheid als je iets wilt veranderen”, aldus de Amerikaanse. “Als je geen mensen ontmoet en de discussie niet aangaat om veranderingen te bewerkstelligen, zal er ook niets veranderen.”

Tallon Griekspoor wilde in juli nog geen uitspraak doen over zijn mening over tennis in Saudi-Arabië. Toch lijkt het hem wel interessant. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit niet interessant is voor ons, vooral omdat we mogelijk meer zouden moeten verdienen in vergelijking met andere sporten.”

Plaats een reactie