Einde van een tennislegende: John Isner stopt na ruim 14.000 aces en langste partij ooit

In de zomer van 2010 konden ze nauwelijks nog op hun benen staan, maar zowel de Fransman Nicolas Mahut als de Amerikaan John Isner weigerden te verliezen. Elf uur en vijf minuten lang speelden ze hun epische partij in de eerste ronde van Wimbledon, verspreid over drie dagen.

Uiteindelijk won Isner met 6-4, 3-6, 6-7 (7), 7-6 (3), 70-68 en schreef daarmee geschiedenis als de langste tenniswedstrijd ooit gespeeld. Op woensdagavond kondigde de 38-jarige Amerikaan aan dat hij na de US Open, die maandag beginnen, zijn tenniscarrière zal beëindigen.

“Na meer dan zeventien jaar op de ATP Tour is het tijd om afscheid te nemen van het professionele tennis”, schreef hij op sociale media.

Hoogtepunten van een indrukwekkende carrière

Isners beste prestatie was het bereiken van de halve finales op Wimbledon in 2018. Hij bereikte de achtste plaats op de wereldranglijst, was van 2012 tot 2020 de hoogst genoteerde Amerikaan en stond van 2010 tot 2019 in de top-20 van de wereld. In het enkelspel won Isner zestien ATP-titels en acht dubbeltitels.

Zijn meest recente grote overwinning behaalde Isner vorig jaar op Wimbledon, toen hij op 37-jarige leeftijd de twee jaar jongere veteraan Andy Murray versloeg in de tweede ronde. “Op deze leeftijd moet ik deze momenten koesteren, dit was een van de grootste zeges in mijn carrière.”

Toch zal Isner vooral herinnerd worden door die ene legendarische partij op het gras van Wimbledon.

Over zijn elf uur durende gevecht met Mahut zijn boeken geschreven, films gemaakt en liedjes gezongen. Ter nagedachtenis aan de uitputtingsslag hangt er een plaquette naast Court 18.

De volledige marathonpartij is te zien op YouTube, inclusief alle 980 punten en het gejuich wanneer de wedstrijd twee keer wordt stilgelegd vanwege duisternis.

Overigens was dit niet de enige lange wedstrijd die Isner in zijn carrière speelde. In 2018 had hij ook een marathonpartij tegen Kevin Anderson in de halve finale, die 6 uur en 37 minuten duurde. Uiteindelijk verloor Isner in de vijfde set met 26-24.

14.411 aces

Natuurlijk staat Isners langste partij vol met records, waaronder het record van meeste aces geslagen door een tennisser in één wedstrijd. Isner sloeg er tijdens die dagen in Engeland 113, slechts een klein deel van het indrukwekkende acesrecord dat hij in handen heeft.

Met zijn lengte van 2.08 meter en geboren in North Carolina, sloeg Isner in zijn bijna 17-jarige carrière 14.411 aces. In New York kan Isner, momenteel de nummer 158 van de wereld, zijn wapen nog een laatste keer gebruiken. Isner: “Time to lace ‘em up one last time.”

Plaats een reactie