Tennisster Arantxa Rus maakt reuzensprong op wereldranglijst naar 42ste positie

Tennisster Arantxa Rus heeft een opmerkelijke sprong gemaakt op de wereldranglijst; ze stijgt van de 60ste naar de 42ste plaats. Dit is haar hoogste positie ooit. Voorheen was Kiki Bertens de hoogst geplaatste Nederlandse tennisster. Toen Bertens in augustus 2021 stopte, stond ze op de 25ste plaats op de wereldranglijst.

De 32-jarige Rus veroverde afgelopen zaterdag haar eerste WTA-titel in Hamburg. “Ik heb veel positieve reacties ontvangen, ook van Kiki Bertens en andere voormalige speelsters. Het was een geweldige week, ik heb van elk moment genoten. Alles viel op zijn plek.” Bertens was in 2020 (Sint-Petersburg) de laatste Nederlandse tennisster die een WTA-titel won.

Rus zegt: “De afgelopen weken zat ik echt in een flow. Mijn zelfvertrouwen is gestegen door de vele overwinningen, maar ook door mijn recente overwinning in de finale tegen Pavljoetsjenkova. Dit is niet van de ene op de andere dag gebeurd, maar het is het resultaat van jarenlang hard werken.”

Hardcourttoernooien in de Verenigde Staten

Rus begon het jaar als de nummer 115 van de wereld en keerde pas op 12 juni terug in de top 100. “Er gaan nu wel wat dingen veranderen. Ik word nu toegelaten tot de grotere toernooien en dat betekent dat ik de volgende stap kan zetten. Ik ga me nu voorbereiden op de hardcourttoernooien in de Verenigde Staten”, aldus Rus.

Deze zomer heeft ze al vier toernooien gewonnen. Rus won de afgelopen weken toernooien in La Bisbal (Spanje), Den Haag en half juli in Contrexéville (Frankrijk).

Uitgerekend in het jaar dat ze haar vader verloor, heeft ze de beloning gekregen voor al het harde werk dat ze heeft geleverd. Enkele jaren geleden besloot Rus naar Spanje te verhuizen om haar carrière nieuw leven in te blazen, nadat het er even somber uitzag. Zaterdag werd die keuze beloond in Hamburg, waar ze in haar vijftiende jaar op de tour haar eerste WTA-titel veroverde.

“Ik zou deze beker aan mijn vader willen opdragen”, zei Rus zaterdagmiddag na de finale. “Deze is voor jou, pap. Bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan en ik weet dat je in de hemel lacht. Ik hou van je”, voegde ze ’s avonds toe op Instagram.

‘Mijn grootste supporter’

“Mijn vader was mijn grootste supporter en ik heb mijn hele carrière met hem gedeeld”, aldus de beste Nederlandse tennisster vanaf de luchthaven in Hamburg. “Sinds zijn overlijden kijk ik anders naar het leven, dingen zijn niet meer zo belangrijk als je zoiets meemaakt. Ik heb afgelopen week veel aan hem gedacht.”

Enkele jaren geleden verhuisde Rus naar Barcelona. Samen met haar strenge coach Julián Alonso wist ze haar carrière uit het slop te halen. “We hebben ons eigen pad gekozen en zijn altijd blijven geloven. Het winnen van een WTA-titel was een van onze doelen. Daar hebben we nooit aan getwijfeld, anders was het ook niet gebeurd.”

Plaats een reactie