Arantxa Rus bereikt kwartfinales in Hamburg en is terug op haar gewenste niveau

Arantxa Rus heeft zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Hamburg. Ze versloeg Nadia Podoroska, de nummer 66 van de wereld uit Argentinië, in drie sets: 6-3, 3-6, 7-5.

In de derde set leek Rus gemakkelijk afstand te nemen van Podoroska. Ze had een matchpoint bij 5-3, maar liet de Argentijnse terugkomen in de wedstrijd. Na twee uur en drie kwartier spelen verzekerde Rus zich uiteindelijk van een plek in de kwartfinales. Daar zal ze het opnemen tegen de Duitse Eva Lys, de nummer 167 van de wereld.

Rus maakt haar aanwezigheid bekend

Te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Dit spreekwoord is de afgelopen jaren van toepassing geweest op Rus, die voornamelijk punten voor de wereldranglijst heeft verdiend door goede prestaties op kleinere toernooien.

Ook in 2023 laat de linkshandige gravelspecialist van zich horen met vier titels op het tweede niveau. Deze prestaties hebben ervoor gezorgd dat de 32-jarige Rus haar hoogste positie ooit op de wereldranglijst heeft verbeterd. Op 13 augustus 2012 stond Rus op de 61e plaats, nu staat ze één plek hoger.

Hiermee heeft Rus haar ambitie waargemaakt om haar beste positie op de wereldranglijst te verbeteren: “Ik wil die positie nog steeds proberen te verbeteren, dat is nog steeds mijn doel”, zei ze in mei op Roland Garros.

Prestaties op grote toernooien

Rus staat momenteel in de top vijf van tennissters met de meeste overwinningen op haar naam, dankzij haar goede prestaties. Het merendeel van deze overwinningen is echter behaald op een lager niveau. Haar prestaties op grandslamtoernooien en grote WTA-toernooien blijven achter.

Zo heeft Rus in mei op Roland Garros voor de elfde keer op rij in de eerste ronde verloren op een grandslamtoernooi. En op reguliere WTA-toernooien heeft ze voor het laatst in mei 2022 de kwartfinales bereikt. Veertien maanden later is haar dat nu weer gelukt in Hamburg.

Tevreden met haar niveau

Rus gaf aan tevreden te zijn over haar niveau, ondanks haar uitschakeling in Parijs. Dit bleken geen loze woorden, aangezien ze daarna twee ITF-toernooien op gravel heeft gewonnen.

De tennisster nam het voor lief dat ze zich niet wist te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van Wimbledon, aangezien gras haar minst favoriete ondergrond is.

Rus verloor in mei op Roland Garros in de eerste ronde, maar sprak toen al over de goede vorm waarin ze verkeerde:

De belangrijkste drijfveer achter de comeback van Rus is haar Spaanse coach Julian Alonso. Ze werken al vijf jaar samen. De Zuid-Hollandse is zelfs naar Spanje verhuisd om dichter bij Alonso te kunnen zijn.

Met haar vaste plek in de top honderd is Rus nu ook weer verzekerd van directe plaatsing voor grandslamtoernooien. Dit is een belangrijk gegeven, omdat ze zich daardoor beter kan voorbereiden op een grandslamtoernooi en niet meer afhankelijk is van vermoeiende kwalificatiewedstrijden.

Het volgende grandslamtoernooi is de US Open, dat op 28 augustus in New York begint. Voor Rus is dit een uitgelezen kans om haar reeks van elf opeenvolgende nederlagen op grandslamtoernooien te doorbreken.

Plaats een reactie