Carlos Alcaraz verovert Wimbledon en wordt de nieuwe tenniskoning

Met zijn overwinning op Wimbledon lijkt Carlos Alcaraz de komende jaren de tenniswereld te gaan domineren. Op slechts 20-jarige leeftijd versloeg hij Novak Djokovic in een spannende vijfsetter en werd daarmee de op twee na jongste winnaar van het toernooi. Is de machtsovername compleet?

“Hij is de meest complete speler die ik ooit heb gezien”, zegt tenniscommentator Jan Roelfs, die voor de NOS de eerste week van Wimbledon op de voet volgde. “Hij beheerst alle slagen, is ontzettend snel en misschien wel de snelste speler in de internationale tenniswereld op dit moment.”

‘Beste van drie werelden gecombineerd’

Tijdens de persconferentie legde Djokovic uit wat voor tennisser hij tegenover zich had gehad in de finale. “Carlos brengt het beste van Roger Federer, Rafael Nadal en mezelf bij elkaar. Hij heeft het beste van drie werelden gecombineerd”, zei de ervaren Serviër, die zijn eerste ATP-titel won toen Alcaraz slechts drie jaar oud was.

Bekijk hieronder de beelden van de Wimbledon-finale tussen Carlos Alcaraz en Novak Djokovic:

In tegenstelling tot hun ontmoeting in de halve finales van Roland Garros, waar Djokovic de zenuwachtige jonge Spanjaard versloeg, stond er nu een tennisser tegenover Djokovic die over alle eigenschappen beschikte om in de voetsporen van de ‘grote drie’ (Federer, Nadal, Djokovic) te treden.

“Als je kijkt naar het mentale aspect, vind ik dat deze finale heeft bewezen dat Alcaraz nu al verder is dan Djokovic. En dat terwijl Djokovic mentaal onverslaanbaar leek”, geeft Roelfs aan. “Hij won de tiebreak in de tweede set van Djokovic, wat al een grote stap is, aangezien Djokovic de laatste tijd onverslaanbaar was in tiebreaks.”

Fenomenaal

Kristie Boogert, oud-proftennisster en tenniscommentator bij Eurosport, zag een fenomenale Spanjaard aan het werk. “Hij heeft alles in huis. Hij kan verdedigen, versnellen, naar het net gaan, heeft een goede slice en kan goed serveren. En hij heeft een ongelooflijk goede mentaliteit”, aldus Boogert.

Wimbledon was pas het vierde grastoernooi voor Alcaraz. Op hardcourt en gravel had hij al laten zien een serieuze concurrent te zijn voor Djokovic, en nu bewees hij ook op gras een snelle leerling te zijn. Hij won ook het grastoernooi van Queen’s op weg naar Wimbledon.

“Het was de vraag of hij het ook op gras kon”, blikt Boogert terug op het toernooi. “Van Djokovic weten we dat hij het kan. Hij is zevenvoudig winnaar en won de voorgaande vier edities. Alcaraz speelt met zoveel passie, emotie en explosiviteit dat je je afvraagt of zijn lichaam dat wel aankan. Maar hij heeft het nu bewezen. Hij kan zich aanpassen aan de ondergrond, dat is ook een wapen van hem.”

Toekomst van het mannentennis

Boogert maakte zich de laatste jaren zorgen over de toekomst van het mannentennis. “Wat gebeurt er als Federer stopt, wat als Nadal stopt en Djokovic aan het einde van zijn carrière komt? Is er dan een nieuwe ster? Alcaraz is het complete plaatje”, is ze inmiddels overtuigd.

Zeker nu hij mentaal de meerdere was van Djokovic in Londen. Boogert zegt: “Een best-of-five tegen Djokovic spelen is een uitdaging, en als je dan ook nog de vijfde set wint, is dat een mega-uitdaging. Een tiebreak winnen van Djokovic is ook een uitdaging. Alcaraz deed het allemaal”, zegt Boogert. “Hij is een sensatie.”

En voor degenen die zich afvragen wat de Wimbledon-titel voor Alcaraz betekent: de kersverse kampioen keerde maandagmiddag terug naar het Centre Court en genoot in alle rust nogmaals van het moment.

Kortom, de Spanjaard lijkt klaar te zijn voor een complete machtsovername in het mannentennis. Boogert stelt dat de jonge Spanjaard nog een lange weg te gaan heeft. “Alcaraz heeft twee grandslamtitels, Djokovic heeft er 23. Als Alcaraz alles goed verdeelt en een goede balans vindt tussen toernooien en rust, denk ik dat hij het nog vele jaren vol kan houden.”

Nog beter dan zijn voorgangers

“Ik denk dat hij beter is dan Federer, Nadal, Murray en Djokovic ooit waren”, besluit Jan Roelfs zijn lofzang op de nieuwe heerser. “Hij is nu al bijzonder geliefd. Dat maakt het makkelijk voor het internationale tennispubliek om hem te omarmen, zoals het publiek ook Federer en Nadal heeft omarmd en Djokovic daar net achter. Alcaraz is de ster van de toekomst.”

Plaats een reactie