Carlos Alcaraz verrast zichzelf met Wimbledon-overwinning: ‘Trots op mijn snelle leerproces’

Carlos Alcaraz (20) heeft als eerste tennisser sinds 2002, die niet Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal of Andy Murray heet, de Wimbledon-titel gewonnen. In een prachtige finale liet hij zien dat de toekomst van het mannentennis in goede handen is.

“Ik ben ontzettend trots op mezelf. Ik ben nog jong en had niet verwacht dat ik zo snel dit niveau zou kunnen bereiken”, zei de Spanjaard na zijn overwinning in vijf sets tegen Djokovic.

Deze overwinning op Wimbledon is Alcaraz’ tweede grandslamtitel, na zijn overwinning op de US Open in 2022.

Hoewel Alcaraz gravel en hardcourt als zijn favoriete ondergronden had, heeft hij de afgelopen weken ook de liefde voor gras ontdekt. Hij won al het ATP-toernooi in Queen’s als voorbereiding op Wimbledon.

“Dit was pas mijn vierde toernooi op gras. Ik heb hier en in Queen’s gewonnen. Het is vooral te danken aan mijn team, maar ik ben echt trots op hoe snel ik leer”, aldus Alcaraz.

Waardering voor Djokovic

In zijn speech toonde Alcaraz veel waardering voor Djokovic. “Je zei eerder dat 36 het nieuwe 26 is, en dat heb je laten zien. Fantastisch”, complimenteerde Alcaraz hem.

De kersverse Wimbledon-kampioen kreeg ook steun van de Spaanse Koning Felipe VI, die op de tribune zat. “Je bent nu twee keer komen kijken en ik heb twee keer gewonnen, hopelijk kom je de volgende keer weer”, zei hij met een glimlach.

Djokovic complimenteerde Alcaraz met de dominante manier waarop hij de titel heeft binnengehaald. “Wat een kwaliteit liet je zien toen je de wedstrijd afsloot”, vertelde de uittredend kampioen.

“Je sloeg in de slotfase een aantal enorm harde services. Ik dacht dat ik alleen op gravel en hardcourt moeite met je zou hebben, maar nu ook op gras. Het is geweldig hoe je je hebt aangepast.”

De Serviër realiseerde zich dat hij deze keer net naast de titel greep, terwijl het in het verleden anders is gelopen. “Roger Federer had in 2019 twee matchpoints tegen me. Misschien had ik in het verleden ook wat finales moeten verliezen. Wat dat betreft is het nu rechtgetrokken.”

Tijdens de persconferentie had Djokovic nog meer lovende woorden voor Alcaraz. “De afgelopen twaalf maanden wordt er steeds vaker gezegd dat Carlos elementen in zijn spel heeft van Roger, Rafa en mijzelf, en daar ben ik het mee eens”, aldus Djokovic.

“Ik denk dat hij het beste van ons drieën combineert. Hij is mentaal zo sterk voor iemand van 20 jaar, dat is indrukwekkend. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit tegen iemand zoals hem gespeeld. Carlos is heel compleet.”

Nadal: ‘Je bezorgt ons vreugde’

Rafael Nadal feliciteerde Alcaraz via sociale media met zijn Wimbledon-titel. “Je hebt ons vandaag veel vreugde bezorgd. En ik weet zeker dat onze pionier Manolo Santana, waar hij ook is, ook aan het juichen was. Geniet ervan, kampioen.”

Santana was in 1966 de eerste Spaanse winnaar op Wimbledon. Hij overleed in december 2021.

Plaats een reactie