Carlos Alcaraz verovert Wimbledon-troon na zinderende finale tegen Djokovic

Carlos Alcaraz heeft voor het eerst in zijn carrière Wimbledon gewonnen. De Spaanse nummer één van de wereld versloeg Novak Djokovic in een adembenemende finale op het Centre Court met 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4.

Met deze overwinning treedt de 20-jarige Alcaraz in de voetsporen van Manolo Santana (1966) en Rafael Nadal (2008 en 2010) als derde Spanjaard die het prestigieuze grandslamtoernooi in Londen op zijn naam schrijft.

Alcaraz is met zijn 20 jaar en 72 dagen de op twee na jongste speler ooit die de Wimbledon-titel in het mannenenkelspel wint. Alleen Boris Becker (1985 en 1986) en Bjorn Borg (1976) waren jonger toen ze zegevierden op de All England Club.

Eerste nederlaag voor Djokovic sinds 2017

Voor zevenvoudig winnaar Djokovic betekent dit zijn eerste nederlaag op Wimbledon sinds 2017, toen hij moest opgeven in de kwartfinales.

Sindsdien had hij 34 opeenvolgende overwinningen behaald op het heilige gras en 45 wedstrijden gewonnen op het Centre Court, waar hij voor het laatst verloor in 2013.

Alcaraz hoopte vooraf zijn zenuwen beter onder controle te hebben tegen Djokovic, na zijn teleurstellende nederlaag tegen de Serviër in de halve finales van Roland Garros.

Maar de tennisser uit Murcia kende een moeilijke start op het Centre Court. Alcaraz kreeg in de eerste game nog wel een breekkans op de service van Djokovic, maar daarna liep hij achter de feiten aan.

Alcaraz probeerde Djokovic in het begin te overrompelen met aanvallend spel, maar de Serviër neutraliseerde vrijwel alle aanvallen van de Spanjaard. Alcaraz verloor direct zijn eigen servicegame en was zoekende.

Fouten nekken Djokovic in tiebreak

De jonge Spanjaard vocht terug in de tweede set en had meer succes met zijn gevreesde dropshots. In de tiebreak verspeelde Djokovic een 3-0 voorsprong en een setpunt op 6-5, waardoor Alcaraz uiteindelijk de set won dankzij twee backhandfouten van de Serviër.

Dit was de eerste tiebreak die Djokovic verloor op een grandslamtoernooi na vijftien opeenvolgende overwinningen.

Tijdens de finale waren er veel internationale beroemdheden aanwezig:

Het vertrouwen van de Spanjaard groeide gestaag, terwijl Djokovic moest proberen de flow van Alcaraz te doorbreken.

Dit lukte de titelverdediger echter niet. Hij verloor een marathon game van 26 minuten op 1-3, waarbij dertien keer deuce werd gespeeld, en was daarna mentaal gebroken. Alcaraz won vervolgens eenvoudig de derde set.

Djokovic nam na de derde set een pauze in de kleedkamer en keerde pas zeven minuten later terug naar het Centre Court. In eerste instantie leek deze rustperiode hem niet te helpen, aangezien hij op 0-1 twee breakpoints moest wegwerken. De Serviër kwam echter steeds dichter bij Alcaraz door aanvallender te spelen en brak de wat matte Spanjaard op 2-2 en 5-3.

Alcaraz de beste

De vijfde set begon met enkele spectaculaire games vol prachtige rally’s. Alcaraz brak op 1-1 de service van Djokovic door een geweldige backhand te slaan op 30-40.

Djokovic gaf niet op, maar Alcaraz bleef onder immense druk op hoog niveau spelen. Hij sloeg onder andere een ace op zijn tweede service en produceerde een fantastische lob en volley in de laatste game. Alcaraz viel karakteristiek op de grond toen hij zijn eerste matchpoint benutte.

Plaats een reactie