Marketa Vondrousová schrijft geschiedenis met overwinning op Jabeur

Marketa Vondrousová heeft een unieke prestatie geleverd door als eerste ongeplaatste speelster Wimbledon te winnen. De Tsjechische, die momenteel op de 42e plaats van de wereldranglijst staat, versloeg Ons Jabeur uit Tunesië in de finale met 6-4, 6-4.

Eerder wisten Boris Becker (1985) en Goran Ivanisevic (2001) dit al te bereiken bij de mannen, maar bij de vrouwen was dit nog nooit gelukt, tot zaterdag.

Vondrousová, een linkshandige speelster, verloor in 2019 als ongeplaatste speelster de finale van Roland Garros en werd daarna gehinderd door twee polsoperaties.

Met haar overwinning op het gras van Londen lijkt ze definitief afscheid te hebben genomen van deze moeilijke periodes. Voor Jabeur was het een bittere pil, aangezien ze in al haar drie grandslamfinales aan het kortste eind trok.

Vier opeenvolgende games

In de eerste set leek Jabeur de overhand te hebben, want na breaks over en weer nam de als zesde geplaatste Tunesische een voorsprong van 2-4.

Daarna ging het helemaal mis voor Jabeur. Ze maakte veel fouten, terwijl Vondrousová stoïcijns bleef gaan voor winnende slagen. In vier games wist Jabeur slechts twee punten te winnen.

In de tweede set kwam Jabeur na een moeizame start opnieuw op voorsprong (1-3), maar de 24-jarige Vondrousová had het laatste woord.

Ze dwong Jabeur opnieuw tot fouten, domineerde in de rally’s en gunde haar tegenstandster slechts één game. Met een prachtige volley besliste ze de wedstrijd.

“Ik weet niet hoe ik dit voor elkaar heb gekregen. Tennis is een gekke sport”, verklaarde Vondrousová.

Voor Jabeur, die vorig jaar ook al verliezend finaliste was, was het verdriet groot. “Dit is mijn meest pijnlijke nederlaag ooit. Maar ik geef niet op en zal dit toernooi ooit winnen.”

Plaats een reactie