Marketa Vondrousová: Een Tennisster met Passie voor Tatoeages

Marketa Vondrousová is dit weekend een verrassende naam in de finale van Wimbledon. Ze neemt het op tegen Ons Jabeur en is de eerste ongeplaatste speelster in de finale sinds 1963. Naast haar tennisprestaties valt de 24-jarige Tsjechische ook op door haar liefde voor tatoeages. Ze heeft er zoveel dat ze de tel is kwijtgeraakt.

Een Uitgebreide Collectie

Vondrousová heeft de afgelopen jaren een flinke hoeveelheid tatoeages op haar lichaam laten zetten. Van een elfje en dobbelstenen tot een tulp en woorden, ze heeft het allemaal. Sommige tatoeages hebben een diepere betekenis voor de tennisster. Zo verwijzen de vijf olympische ringen naar haar zilveren medaille op de Spelen in Tokio en is het cijfer 13 haar geluksgetal.

“Voor mij is het een vorm van kunst. Ik vind het gewoon mooi en ik waardeer de mensen die dit werk doen”, aldus Vondrousová. Ze liet haar eerste tattoo zetten toen ze zestien was, als verjaardagscadeau voor zichzelf.

Hoewel Vondrousová niet graag in de schijnwerpers staat, weet ze dat persconferenties en fotosessies bij het leven als professioneel tennisser horen. “Ik houd eigenlijk niet van dit soort dingen. Ik voel me het fijnst in kleine kring. Ik vind dit best lastig en ik geniet er ook niet van”, vertelt ze. “Maar goed, het is natuurlijk wel mooi om dit te doen als ik in een finale sta.”

Ups en Downs

De carrière van Vondrousová kent hoogte- en dieptepunten. In 2019 stond ze als ongeplaatste speelster in de finale van Roland Garros, waarin ze verloor van Ashleigh Barty. Na dat onverwachte succes kreeg ze te maken met tegenslag en werd ze geopereerd aan haar linkerpols. Ze herstelde goed en bereikte onder andere de finale van de Olympische Spelen in 2021. In 2022 moest ze opnieuw geopereerd worden aan haar pols.

Vondrousová geeft toe dat het niet altijd makkelijk is om terug te komen na blessures. “Je weet niet of je daarna nog op hetzelfde niveau kunt tennissen.”

Dit jaar was Vondrousová aanwezig op Wimbledon, hoewel ze herstellende was van haar tweede operatie. Ze kwam echter niet uit in het enkelspel, maar speelde samen met haar goede vriendin Miriam Kolodziejova in het damesdubbelspel. Toen duidelijk werd dat Vondrousová ver kon komen in het enkelspel, besloot Kolodziejova dat ze niet meer zouden spelen om eventuele blessures te voorkomen.

Samen Sterk

Vondrousová heeft tijdens Wimbledon vooral contact met Karolina Muchová, die onlangs de finale van Roland Garros verloor. “We komen van dezelfde club. Ik huilde na die finale omdat Karolina had verloren. Ik gunde het haar. We hebben zoveel goede spelers in Tsjechië en we helpen elkaar. Dat is fantastisch.”

Bekijk hier hoe Vondrousová de finale van Wimbledon bereikte door Svitolina te verslaan:

Plaats een reactie