Marketa Vondrousová verslaat Elina Svitolina en bereikt finale Wimbledon

Het sprookje van Elina Svitolina is ten einde. Na het verslaan van vier voormalige grandslamkampioenen strandde de opmerkelijke comeback van de Oekraïense in de halve finales van Wimbledon. Marketa Vondrousová uit Tsjechië was met 6-3, 6-3 te sterk en plaatst zich daarmee als eerste voor de finale.

De prestatie van Vondrousová is historisch, aangezien nog nooit eerder een ongeplaatste speelster de finale van Wimbledon heeft bereikt in het professionele tijdperk. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1963, toen de Amerikaanse tennislegende Billie Jean King dit wist te bereiken. Voor Vondrousová is het haar tweede grandslamfinale, na de verloren finale op Roland Garros in 2019.

In de finale van zaterdag zal Vondrousová het opnemen tegen Ons Jabeur, die Aryna Sabalenka met 6-7 (5), 6-4, 6-2 versloeg. Hiermee voorkwam Jabeur niet alleen dat Sabalenka haar eerste finale in Londen bereikte, maar ook dat ze de nummer één positie op de wereldranglijst zou overnemen van Iga Siwatek.

De 28-jarige Tunesische, als zesde geplaatst in Londen, stond vorig jaar ook al in de finale, maar slaagde er toen niet in om Afrika en de Arabische wereld hun eerste grandslamtitel te bezorgen tegen Jelena Rybakina.

Opmerkelijke terugkeer

Het bereiken van de halve finales was al een indrukwekkende prestatie voor de 28-jarige Svitolina. Ondanks het feit dat ze vorig jaar moeder werd en de oorlog in Oekraïne, wist ze onder haar nieuwe coach Raemon Sluiter een opmerkelijke terugkeer te maken in Londen.

Ze versloeg achtereenvolgens Venus Williams, Elise Mertens, Sofia Kenin, Victoria Azarenka en Iga Swiatek. Deze speelsters hebben allemaal één of meerdere grandslamtoernooien gewonnen, waarbij Swiatek momenteel zelfs de nummer één van de wereld is.

Vondrousová, die olympisch zilver won in Tokio, werd niet direct gezien als een favoriet in de halve finales. Als zesde Tsjechische ooit bij de laatste vier van Wimbledon, heeft ze twee polsoperaties ondergaan en staat ze niet bekend als een specialist op gras. Ondanks dat haar route naar de halve finales eenvoudiger was, wist Vondrousová wel vier geplaatste speelsters uit te schakelen.

De wedstrijd ging aanvankelijk gelijk op tot 2-2. In de vijfde game kreeg Vondrousová drie breekpunten op de service van Svitolina, waarvan de eerste meteen werd benut door de Tsjechische dropshotspecialiste. Ze leverde echter meteen haar eigen servicegame weer in, mede door twee dubbele fouten.

Vondrousová plaatste opnieuw twee breaks, waardoor ze uiteindelijk de eerste set won. Ze profiteerde optimaal van de onnodige fouten van haar tegenstander.

In de tweede set zette Vondrousová de toon door de eerste game op eigen service te winnen en de opslag van Svitolina te breken. Na een love-game op eigen service leidde Vondrousová al snel met 3-0. De vierde game leek cruciaal, waarin Svitolina opnieuw werd gebroken.

Svitolina geeft publiek hoop

Svitolina leek verslagen, maar gaf het publiek weer hoop op een comeback door twee keer de service van Vondrousová te breken en terug te komen tot 4-3. Door haar eigen servicegame meteen daarna in te leveren, opende ze alsnog de deur naar de finale voor haar Tsjechische tegenstandster. Vondrousová won de tweede set met 6-3 en daarmee de wedstrijd.

Vondrousová is de vijfde tennisster uit Tsjechië die de finale van het prestigieuze Britse tennistoernooi bereikt. Martina Navratilova (die later als Amerikaanse nog tien keer de finale bereikte), Hana Mandliková, Jana Novotna en Petra Kvitová gingen haar voor. Svitolina grijpt voor de derde keer in haar carrière naast de finale van een grandslamtoernooi.

Derde grandslamfinale voor Jabeur

Voor Ons Jabeur is het de derde keer dat ze een grandslamfinale probeert te winnen. Vorig jaar stond de Tunesische zowel op Wimbledon als de US Open in de finale, maar slaagde er niet in om de titel te veroveren. Dankzij haar overwinning op de als tweede geplaatste Aryna Sabalenka uit Belarus krijgt ze opnieuw de kans.

Sabalenka, die vorig jaar niet mocht deelnemen aan Wimbledon vanwege de inval van Rusland in Oekraïne, speelde wisselvallig in de eerste set en maakte veel onnodige fouten (21 tegenover 5). Desondanks wist ze al haar servicegames te behouden en moest een tiebreak de beslissing brengen.

In de tiebreak kreeg Jabeur een voorsprong van 4-2 na een dubbele fout van Sabalenka en een prachtige forehand langs de lijn. Daarna ging het echter bergafwaarts voor de Tunesische. Door eigen fouten en een uitstekend serverende tegenstander verloor ze alsnog de set.

Inzinking

Na een flinke inzinking van Jabeur, waarbij ze op 2-2 haar service inleverde en een lovegame van Sabalenka om haar oren kreeg, leek de wedstrijd beslist. Een dubbele fout van de nummer twee van de wereld bood Jabeur echter plotseling een breekkans, die ze dankbaar benutte. Op 5-4 brak ze Sabalenka nogmaals.

Er was weer hoop voor Jabeur, die ook de eerste set had verloren tegen Bianca Andreescu en in haar ‘revanchepartij’ tegen Rybakina. Haar kansen groeiden toen Sabalenka haar in de vijfde game van de derde en beslissende set breekkansen gaf en op het derde matchpoint een forehand achter de achterlijn sloeg.

Op 3-5 wist Sabalenka nog twee matchpoints weg te werken, maar een game later moest ze toch buigen op het vijfde matchpoint.

Plaats een reactie