Koolhof en Skupski bereiken historische finale op Wimbledon

Het succesverhaal van tennisser Wesley Koolhof en zijn Britse partner Neal Skupski gaat verder. Na een overwinning (7-5, 6-4) op Rohan Bopanna uit India en Matthew Ebden uit Australië hebben ze voor het eerst de finale van Wimbledon bereikt.

“Dit voelt echt bijzonder”, geeft Koolhof toe in een interview met Langs de Lijn En Omstreken. “Ik heb al drie keer eerder een grandslamfinale gehaald, maar het is natuurlijk extra speciaal om dit te bereiken op het heilige gras van Wimbledon.”

De finale zal op zaterdag worden gespeeld op het centercourt, wat het nog specialer maakt. “Het centercourt is echt een droom. Ik heb daar nog nooit gestaan. Het was een doelstelling om daar dit jaar te spelen, dus dit is echt geweldig.”

‘Het viel onze kant op’

Woensdag behaalde de Nederlander al een persoonlijke mijlpaal door de halve finales te bereiken van het Britse grastoernooi. Maar er was dus nog meer in het verschiet.

“Het was zeker niet makkelijk. Alle dubbels liggen tegenwoordig dicht bij elkaar, vooral op gras waar het spel snel gaat. Het wordt vaak beslist op één of twee punten en vandaag viel het gelukkig onze kant op.”

Het eerste breakpoint was voor Bopanna/Ebden in de achtste game van de eerste set. Het Indisch/Australische duo, als zesde geplaatst en verantwoordelijk voor de uitschakeling van Tallon Griekspoor en Bart Stevens in de vorige ronde, kon het niet benutten en kreeg daarna geen enkele kans meer.

Koolhof en Skupski, de nummer één van de plaatsingslijst, kregen twee breekkansen en wisten beide te verzilveren.

‘Twee keer eerder verloren’

In de finale zullen Marcel Granollers uit Spanje en Horacio Zeballos uit Argentinië wachten. “We hebben de afgelopen twee jaar twee keer tegen hen gespeeld en beide keren verloren. Het is het enige team waar we nog nooit van hebben gewonnen. Dus op de rustdag op vrijdag gaan we wat data opzoeken.”

Koolhof zal dan ontdekken dat Granollers en Zeballos nog nooit een grandslamfinale hebben gewonnen. “Dat klopt. Maar wij ook niet, haha. Ze hebben dit jaar al wel de finale bereikt hier op Wimbledon, dus ze spelen goed op gras. We hebben twee keer tegen hen gespeeld op Roland Garros, op gravel dus, hun favoriete ondergrond denk ik.”

“Hopelijk hebben wij het voordeel van veel publiek aan onze zijde”, verwijst de Nederlander naar Skupski, die voor eigen publiek speelt. “Het nadeel is misschien dat de verwachtingen wat hoger zijn, vooral omdat we als eerste geplaatst zijn.”

Ervaring met grandslamfinales

Koolhof heeft al drie keer eerder een dubbelfinale gespeeld. Hij verloor twee keer op de US Open (in 2020 met de Kroaat Nikola Mektic en in 2022 met Skupski), maar won de gemengd dubbelfinale op Roland Garros in 2022 met Ena Shibahara.

Als hij zaterdag het toernooi wint, treedt hij in de voetsporen van drie landgenoten. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis wonnen samen het mannendubbel op Wimbledon in 1998 en Jean-Julien Rojer deed dat in 2015 aan de zijde van de Roemeen Horia Tecău.

Plaats een reactie