Alcaraz bereikt halve finales op Wimbledon na overwinning op Rune

Carlos Alcaraz heeft voor het eerst in zijn carrière de halve finales op Wimbledon bereikt. De 20-jarige Spanjaard versloeg zijn leeftijdsgenoot Holger Rune uit Denemarken met 7-6 (3), 6-4, 6-4 op het Centre Court.

Alcaraz zal nu tegenover Daniil Medvedev komen te staan. De Rus beëindigde het sprookje van de Amerikaan Christopher Eubanks met een score van 6-4, 1-6, 4-6, 7-6 (4), 6-1.

Titelverdediger Novak Djokovic uit Servië en de Italiaan Jannik Sinner zullen op vrijdag de andere halve finale spelen.

Ontmoeting tussen generatiegenoten

De wedstrijd tussen de jonge talenten Alcaraz en Rune was een historische ontmoeting op Wimbledon. Het was namelijk de eerste keer dat twee spelers jonger dan 21 jaar tegenover elkaar stonden in de kwartfinales van het toernooi.

Alcaraz en Rune bereikten beiden ook de kwartfinales van Roland Garros in juni. Hiermee volgden ze het voorbeeld van Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer, die allemaal voor hun 21ste levensjaar de laatste acht op zowel Roland Garros als Wimbledon haalden. Dit is in de afgelopen dertig jaar door geen enkele andere tennisser bereikt.

In het begin van de wedstrijd waren Alcaraz en Rune aan elkaar gewaagd. De Spanjaard overleefde een breekpunt in de openingsgame, waarna de verschillen klein waren.

Rune, de nummer zes van de wereld, probeerde in de eerste set de backhand van Alcaraz onder druk te zetten, maar de nummer één van de wereld had vaak het juiste antwoord. Bij een stand van 3-3 in de tiebreak maakte een dubbele fout van Rune het verschil.

Vreugde bij Alcaraz

Alcaraz vierde de winst van de eerste set met een enorme vreugdekreet en speelde daarna bevrijd. De tennisser uit Murcia maakte vervolgens twee sets lang geen onnodige fouten, totdat hij bij een stand van 5-4 in de eerste van vier matchpoints een dubbele fout maakte.

“Dit is een droom voor mij”, zei Alcaraz, die in 2022 in de kwartfinales werd gestopt door de Italiaan Jannik Sinner. “Ik speel goed. Het is ongelooflijk dat ik het ook op gras goed doe.”

Medvedev bereikt ook voor het eerst halve finales

Daniil Medvedev heeft net als Alcaraz voor het eerst de halve finales van Wimbledon bereikt.

Christopher Eubanks maakte indruk op Wimbledon met overwinningen op de Britse favoriet Cameron Norrie en de Griek Stefanos Tsitsipas. De lange Amerikaan intimideerde zijn tegenstanders vooral met zijn krachtige service, forehand en soms verfijnde volley.

Medvedev won de eerste set, maar had in de drie daaropvolgende sets weinig antwoord op het krachtspel van Eubanks, die 28 aces op de Rus afvuurde.

Na het verlies van de vierde set was Eubanks, de nummer 43 van de wereld, niet meer op zijn best en Medvedev kon zijn favoriete spel spelen: veel rennen en wachten op fouten van de tegenstander.

Medvedev vindt het jammer dat hij nu afscheid moet nemen van Court 1, de baan waarop hij vier van zijn vijf wedstrijden op Wimbledon heeft gespeeld. “Op deze baan behaal ik misschien mijn beste resultaten, maar ik ben blij dat ik in de halve finales sta”, aldus de Rus.

De nummer drie van de wereld bereikte voorheen de vierde ronde als beste resultaat op Wimbledon in 2021.

Plaats een reactie