Sabalenka en Jabeur naar kwartfinales, Keys stuit opmars 16-jarige Andrejeva

Sabalenka en Jabeur bereiken kwartfinales op Wimbledon

Aryna Sabalenka heeft op Wimbledon de kwartfinales bereikt. De nummer twee van de wereld deed dat ten koste van de Russin Jekaterina Aleksandrova, die ze met 6-4, 6-0 klopte.

Ook Ons Jabeur (zesde van de wereld) staat in de kwartfinales, voor het derde jaar op rij. De verliezend finalist van vorig jaar was tweevoudig winnares Petra Kvitová simpel de baas met 6-0, 6-3.

Na afloop was Sabalenka vol lof over Aleksandrova (WTA-21), die ze een “bijzonder lastige opponente” noemde. Daarmee verwees ze naar hun ontmoeting in Rosmalen, waar Aleksandrova aan het langste eind trok.

Oogstrelend spel van Sabalenka en Jabeur

In Londen was daar amper sprake van. Sabalenka, halvefinaliste in 2019 en dit jaar winnares op de Australian Open, liet een indrukwekkende combinatie zien van timing en kracht.

Na twee gemiste breekkansen bij 4-3 sloeg ze toe op het vierde setpunt. De Russin maakte in het vervolg nog slechts elf punten.

Jabeur domineert duel met Kvitová

Jabeur was duidelijk de betere tijdens het duel met Kvitová (WTA-9). De toernooiwinnares in 2011 en 2014 serveerde als vanouds uitstekend, maar kreeg simpelweg geen vat op de Tunesische. En als de Tsjechische al eens de overhand had in de rally’s, kreeg Jabeur de bal toch telkens terug.

Kvitová moest daardoor nog meer risico nemen, met een groot aantal afzwaaiers tot gevolg. Jabeur stuit nu op Jelena Rybakina (derde van de wereld). De Kazachstaanse was haar vorig jaar in de finale op Wimbledon nog de baas.

Keys verslaat opkomende 16-jarige Andrejeva

Madison Keys heeft op Wimbledon voor de tweede keer de laatste acht bereikt. Heel eenvoudig ging dat niet, want de eind april zestien jaar geworden Russin Mirra Andrejeva had lang de overhand. Keys won uiteindelijk met 3-6, 7-6 (4), 6-2.

Keys, die als 19-jarige het grastoernooi in Eastbourne als eerste toernooi op haar palmares als prof kon bijschrijven en daar onlangs ook weer zegevierde, brak direct de opslag van de Russin, die voor Wimbledon nog geen duel op gras had gespeeld.

Daarna was het gevarieerde spel van Andrejeva anderhalve set lang effectiever dan het powertennis van de 28-jarige Amerikaanse, die in 2015 al eens de laatste acht in Londen had bereikt.

Toen Andrejeva (102de van de wereld) in de tweede set op 4-1 kwam, besloot Keys (18de op de ranking) nog harder te gaan slaan en nog meer risico te gaan nemen. En dat betaalde zich uit, al werd ze in de laatste game enigszins geholpen door haar tegenstandster.

Andrejeva, gefrustreerd na een onnodige fout, smeet voor de tweede keer in het duel met haar racket, wat haar prompt op een strafpunt en een matchpoint tegen kwam te staan.

Rybakina bereikt kwartfinales na blessure tegenstandster

Titelhoudster Jelena Rybakina (derde van de wereld) zag in haar achtstefinalewedstrijd tegenstandster Beatriz Haddad Maia (WTA-13) na vijf games opgeven met een blessure.

Op het gravel in Stuttgart en het hardcourt van Abu Dhabi won Haddad Maia al van de Kazachstaanse. Gravel is voor de Braziliaanse de favoriete ondergrond.

Rybakina heeft een voorkeur voor gras. En dat bleek, want al snel brak Rybakina de linkshandige Braziliaanse. In de vierde game kreeg Beatriz Haddad last van haar onderrug.

Na een medische time-out betrad ze wel nog de baan, maar ze kon geen kracht meer zetten en gaf bij 1-4 op. Rybakina staat in de kwartfinales.

Plaats een reactie