16-jarige Andreeva verrast op Wimbledon

Een opmerkelijke prestatie op Wimbledon: de pas 16-jarige Mirra Andreeva heeft zich geplaatst voor de vierde ronde. De Russische tennisster, die 102e staat op de wereldranglijst, versloeg haar landgenote Anastasia Potapova (24e van de wereld) met 6-2, 7-5.

Iga Swiatek ontsnapt aan uitschakeling

In een spannende wedstrijd wist Iga Swiatek op het nippertje te winnen. De nummer één van de wereldranglijst overleefde twee matchpoints en versloeg Belinda Bencic met 6-7 (4), 7-6 (2), 6-3. Het is de eerste keer dat de 22-jarige Poolse de kwartfinales bereikt op een grandslamtoernooi.

Swiatek neemt het nu op tegen Jelina Svitolina, de pupil van Raemon Sluiter. Svitolina won in een zenuwslopende wedstrijd van Victoria Azarenka met 2-6, 6-4, 7-6 (8).

Andreeva is de op twee na jongste tennisster in de afgelopen 25 jaar die de laatste zestien heeft bereikt op Wimbledon. In 2019 bereikte de destijds 15-jarige Coco Gauff de achtste finales.

Eerder dit jaar haalde Andreeva ook al de derde ronde op Roland Garros, waardoor ze flink is gestegen op de wereldranglijst. Aan het begin van het jaar stond ze nog buiten de top 300.

In de vierde ronde neemt Andreeva het op tegen Madison Keys. De Amerikaanse, die 18e staat op de wereldranglijst, heeft al eens de kwartfinales bereikt op alle grandslamtoernooien. In 2017 verloor ze de finale van de US Open.

Swiatek en Svitolina overleven zware wedstrijden

Tegen Bencic, de nummer veertien van de wereldranglijst, verloor Swiatek de eerste set. De viervoudig grandslamwinnares zette Bencic onder druk, maar de Zwitserse wist stand te houden en werkte zes breekpunten, inclusief twee setpunten, weg. In de tiebreak kwam Bencic snel op een voorsprong van 4-0.

Bencic, die Swiatek al eens had verslagen op de US Open van 2021, liet in de tweede set op 6-5 twee matchpoints liggen. Swiatek vocht terug, won de tweede set en trok uiteindelijk ook de derde set overtuigend naar zich toe.

Tegelijkertijd speelde Svitolina een zware wedstrijd op een andere baan: ze verloor de eerste set, maar won de tweede set. In de derde set gaf ze een voorsprong van 3-0 weg en zag ze Azarenka (20e van de wereld) zelfs op een voorsprong van 7-4 komen in de supertiebreak. Maar Svitolina wist zich opnieuw terug te vechten.

Pegula overtuigend naar kwartfinales

Jessica Pegula, de nummer vier van de wereld, heeft ook de kwartfinales bereikt. De Amerikaanse had weinig moeite met Lesja Tsoerenko en won met 6-1, 6-3.

Pegula, die in de eerste ronde nog drie sets nodig had, was superieur in de volgende rondes. Tsoerenko leek nog vermoeid van haar vier uur durende wedstrijd in de vorige ronde.

Naast het slot, waarin Tsoerenko het Pegula nog even lastig maakte, waren de verhoudingen duidelijk. Pegula heeft nu op alle grandslamtoernooien de kwartfinales bereikt. Ze zal het opnemen tegen Markéta Vondrousová (32e) in de strijd om haar eerste halvefinaleplaats.

Plaats een reactie