Andy Murray valt op Wimbledon, maar Tsitsipas blijft overeind

Andy Murray, de 36-jarige Schot, laat voor even oude tijden herleven op het Centre Court van Wimbledon. Hij zorgt voor twee dagen vol opwinding, maar de Griekse wereldtopper Stefanos Tsitsipas voorkomt op vrijdagavond een comeback van de Britse volksheld.

De Britten waren hoopvol gestemd. Murray had in de aanloop naar Wimbledon twee challengertoernooien op gras gewonnen. Hij zette deze vorm voort en maakte na zijn overwinning in de eerste ronde zo’n goede indruk dat hij bij de bookmakers steeg naar de vijfde plaats op de lijst met titelfavorieten. Murray-mania was in aantocht.

McEnroe: ‘Vintage Murray’

Tegen Tsitsipas laat Murray, die sinds 2019 met een kunstheup speelt, zien waarom hij in 2013 en 2016 de titel op Wimbledon heeft gewonnen.

Murray maakt het de Griek ontzettend moeilijk, onder luid gejuich van het uitgelaten Centre Court dat de Schot hartstochtelijk aanmoedigt. “Vintage Murray”, noemt John McEnroe het optreden van Murray bij de BBC.

De wedstrijd wordt op donderdagavond onderbroken bij een 2-1 voorsprong in sets voor Murray vanwege de avondklok.

Na 23.00 uur mag er niet meer gespeeld worden op Wimbledon, om rekening te houden met de omwonenden van de All England Club.

Op vrijdagochtend uiten oud-tennissers Greg Rusedeski en Pat Cash in de ontbijtshow Good Morning Britain hun bewondering voor Murray. “Hij speelt momenteel zo goed, ik denk dat hij Tsitsipas gaat verslaan en ver kan komen in het toernooi”, zegt Cash, die in 1987 zelf de Wimbledon-titel won.

De woorden van Cash blijken iets te overmoedig, want op vrijdag gaat het allemaal net iets minder met Murray, ondanks de opnieuw uitgelaten sfeer op het Centre Court.

Tsitsipas wordt sportief behandeld

De fans schreeuwen hun held naar de overwinning, maar Tsitsipas heeft al voor hetere vuren gestaan. De tweevoudig grandslamfinalist en nummer vijf van de wereld viert steeds vaker zijn overwinningen met een gebalde vuist.

Het publiek gedraagt zich uiterst sportief tijdens de Griekse comeback, zoals het hoort op het keurige Wimbledon. Tsitsipas krijgt uiteindelijk applaus voor zijn overwinning in vijf sets, maar het meeste applaus is voor ‘hun’ Murray.

Ondanks alle lofzang zit Murray verslagen bij de persconferentie. Hij denkt nog niet aan stoppen, maar met zijn kenmerkende krakende stem uit hij zijn twijfels.

“Motivatie is een belangrijke factor. Vroege uitschakelingen zoals deze helpen daar duidelijk niet bij”, zegt Murray in een volle perszaal. “Het is vergelijkbaar met vorig jaar. Toen heb ik lang nagedacht en met mijn familie gesproken en besloten om door te gaan”, vertelt Murray.

Murray kan wel door de grond zakken

Een journalist vraagt Murray tijdens de persconferentie of hij op 4-4 en 15-30 in de vierde set besefte dat de umpire een call verkeerd beoordeelde, waardoor de Schot onterecht het punt verloor. Bij een juiste call zou Murray op 15-40 zijn gekomen, met dus twee breekpunten.

“Was die bal in op 15-30?” De blik van Murray spreekt boekdelen en hij laat zijn hoofd even tussen zijn handen verdwijnen.

Murray weet nog niet wat de toekomst brengt, maar hij heeft tijd nodig om deze nederlaag te verwerken. “Ik heb nu niet het idee om te stoppen, maar het gaat even duren om deze nederlaag te verwerken. Hopelijk vind ik weer motivatie om te trainen, diep te gaan en beter te worden.”

De kater is groot, net zoals voor een groot deel van het publiek op Wimbledon. Was dit misschien wel de laatste keer van Murray op Wimbledon? Dat weet alleen de tennisser zelf.

Plaats een reactie