Er zijn sterke aanwijzingen dat tennis de volgende sport wordt die zich overgeeft aan het grote geld uit Saudi-Arabië. Sportfunctionarissen hebben verkennende en constructieve gesprekken gevoerd met investeringsmaatschappijen uit het land.
Andrea Gaudenzi, voorzitter van de ATP (Association of Tennis Professionals), heeft onlangs positieve gesprekken gevoerd met het Public Investment Fund (PIF) en andere investeerders over de mogelijkheid om enkele tennistoernooien in Saudi-Arabië te organiseren.
Er gaan geruchten dat de NextGen Finals, het eindejaarstoernooi voor de beste tennissers onder de 21 jaar, dit seizoen in Jeddah zal worden gespeeld. Dit zou een eerste stap kunnen zijn.
In het verleden zijn er al demonstratietoernooien in Saudi-Arabië georganiseerd, waar topspelers veel geld voor hebben ontvangen.
Discussies met de WTA
Ook de WTA (Women’s Tennis Association) heeft in februari gesprekken gevoerd met investeerders uit Saudi-Arabië. Voorzitter Steve Simon meldt echter dat er nog geen concrete resultaten zijn en dat er nog veel onzekerheden zijn.
Simon benadrukt dat het een moeilijk onderwerp is, maar dat Saudi-Arabië vooruitgang boekt op het gebied van vrouwenrechten in vergelijking met vijf jaar geleden.
De veiligheid van lesbische tennissters in Saudi-Arabië is een gevoelig onderwerp voor de Saudi’s, maar Simon maakt zich geen zorgen dat dit in de toekomst een probleem zal vormen.
Tennislegende Billie Jean King, winnares van twaalf grandslamtitels en openlijk lesbisch, juicht de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij het vrouwentennis toe. Ze gelooft dat verandering alleen mogelijk is als er discussies worden gevoerd.
Verschillende meningen
John McEnroe, een andere tennislegende, is daarentegen geen voorstander van het idee. Hij vindt dat tennis zich ver van Saudi-Arabië moet houden.
Tallon Griekspoor is verdeeld over de mogelijke toevoeging van Saudi-Arabië aan de tenniskalender. Hij erkent dat het interessant is vanwege de financiële injectie, maar twijfelt of het goed is voor de sport.
Raemon Sluiter, coach van Jelina Svitolina, vindt het een lastige keuze. Hij vraagt zich af of principes moeten worden vastgehouden of dat er toch naar Saudi-Arabië moet worden gegaan vanwege het geld.
Andy Murray is van mening dat er goed moet worden nagedacht voordat de tennistour naar Saudi-Arabië gaat. Hij ziet mogelijke problemen ontstaan als belangrijke toernooien daar worden georganiseerd.
Kansen en voorzichtigheid
Ons Jabeur, de Wimbledon-finalist van vorig jaar uit Tunesië, ziet de toevoeging van Saudi-Arabië als een gouden kans. Ze hoopt dat er ook in het vrouwentennis geïnvesteerd zal worden.
Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, denkt dat Saudi-Arabië een rol in het tennis wil spelen en dat er lessen kunnen worden geleerd van golf.
Iga Swiatek, de nummer één bij de vrouwen, wil wachten tot er concrete informatie is voordat ze een standpunt inneemt.
Casper Ruud heeft geen problemen met de mogelijke betrokkenheid van Saudi-Arabië. Hij ziet het als een kans voor het land om te moderniseren en een belangrijke rol te spelen in de sportwereld.