Wimbledon loting: Nederlandse tennissers met wisselende resultaten

De loting voor de eerste ronde van Wimbledon heeft voor de Nederlandse tennissers verschillende resultaten opgeleverd. Tallon Griekspoor, de 28e geplaatste speler op het Engelse gras, opent het grandslamtoernooi in Londen tegen de ervaren Hongaarse speler Márton Fucsovics.

Griekspoor, 26 jaar oud, werd vorig jaar in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld door Carlos Alcaraz. In 2022 verloor hij zijn enige eerdere ontmoeting met de 31-jarige Fucsovics (ATP-66) tijdens het ABN Amro Open in Rotterdam.

In de derde ronde kan Griekspoor mogelijk de Russische speler Daniil Medvedev tegenkomen.

Botic van de Zandschulp zal het opnemen tegen de Chinese speler Zhang Zhizhen, de nummer 54 van de wereld. Dit wordt hun eerste ontmoeting. Van de Zandschulp, die op zoek is naar vertrouwen, bereikte in 2022 de vierde ronde van Wimbledon en verloor toen van Rafael Nadal, die dit jaar vanwege blessures afwezig is.

Qualifier Gijs Brouwer staat tegenover een bekende tegenstander. De debutant op Wimbledon speelt in de eerste ronde tegen de als negentiende geplaatste Alexander Zverev. De Duitser is in zijn zes eerdere deelnames aan Wimbledon nooit verder gekomen dan de vierde ronde.

Titelhouder Novak Djokovic, de nummer twee van de plaatsingslijst, speelt tegen de Argentijn Pedro Cachin. Carlos Alcaraz, die als reekshoofd is geplaatst, ontmoet de Fransman Jérémy Chardy.

De wedstrijd tussen Stefanos Tsitsipas (5) en Dominic Thiem is ook een opvallende in de eerste ronde. De winnaar kan mogelijk Andy Murray tegenkomen. De Brit speelt in de eerste ronde tegen wildcardspeler Ryan Peniston.

Swiatek hoopt op primeur

Bij de vrouwen is er geen Nederlandse deelname in het hoofdschema. Arantxa Rus, Arianne Hartono, Lesley Pattinama-Kerkhove en Bibiane Schoofs hebben de kwalificaties niet gehaald.

Iga Swiatek, de nummer één van de plaatsingslijst en de recente winnares van Roland Garros, begint haar toernooi tegen Lin Zhu, de nummer 33 van de wereld uit China.

De vierde ronde in 2021 was het beste resultaat van Swiatek op Wimbledon. Op de andere drie grandslamtoernooien heeft de Poolse minstens één keer de halve finales bereikt.

Titelverdedigster Jelena Rybakina, de nummer drie van de wereld, neemt het in de eerste ronde op tegen de Amerikaanse Shelby Rogers. Aryna Sabalenka uit Belarus, de nummer twee van de wereld, speelt tegen Panna Udvardy uit Hongarije.

Sabalenka ontbrak in 2022 op Wimbledon vanwege de oorlog in Oekraïne, waar tennissers uit Rusland en Belarus niet mochten deelnemen. In 2021 bereikte ze nog de halve finales in Londen.

Fraai affiche

De wedstrijd tussen Jelina Svitolina, de pupil van coach Raemon Sluiter, en Venus Williams, die beiden op basis van een wildcard meedoen, is een interessante confrontatie in de eerste ronde.

Plaats een reactie