Van de Zandschulp met nieuwe uitdagingen op Wimbledon

Botic van de Zandschulp is verheugd dat hij weer volledig kan tennissen, maar zijn verwachtingen voor Wimbledon zijn aanzienlijk verlaagd. “Ik ben hier met weinig verwachtingen gekomen.”

Vorig jaar was dat gevoel heel anders toen Van de Zandschulp met opgeheven hoofd het heilige gras verliet na zijn nederlaag tegen Rafael Nadal in de achtste finales. Hoewel hij in straight sets verloor, bracht Van de Zandschulp de legendarische Spanjaard aan het wankelen in de derde set op het centrecourt.

Die ervaring en het gevoel dat hij kan concurreren met de beste spelers ter wereld, smaakten naar meer voor Van de Zandschulp. Maar op dit moment heeft hij andere zorgen aan zijn hoofd.

Een blessure aan zijn rechtervoet heeft de nummer 42 van de wereld de afgelopen weken belemmerd om op topniveau te spelen en te trainen. Hij werd direct uitgeschakeld bij vijf opeenvolgende toernooien en moest zich afmelden voor het toernooi in Rosmalen.

“Ik merk dat ik daardoor een beetje achter de feiten aanloop, omdat andere spelers meer hebben gespeeld en daardoor automatisch meer vertrouwen hebben. Dat is iets wat ik een beetje mis”, vertelt Van de Zandschulp op het fotogenieke mediaterras van Wimbledon.

Het is dus een zoektocht naar vertrouwen voor Van de Zandschulp. Een bijkomend nadeel is dat gras niet de ideale ondergrond is om ritme op te doen. Tennis op gras is snel, waarbij soms maar een paar punten het verschil kunnen maken in een wedstrijd.

“Ik heb ook pas twee wedstrijden op gras gespeeld. Ik denk dat het belangrijk is om op deze ondergrond veel wedstrijden te spelen. Het is allemaal weer even wennen: mijn manier van bewegen en spelen”, aldus Van de Zandschulp.

Die gewenning aan gras gaat niet vanzelf. Hij verloor op het Engelse Queen’s van de Amerikaan Frances Tiafoe en in Eastbourne ging het mis tegen de Zweed Mikael Ymer.

Daarna reisde Van de Zandschulp meteen door naar Wimbledon, waar hij sinds woensdag dikwijls twee keer per dag heeft getraind met coach Sven Groeneveld. Hij traint niet met de minste spelers. Zo deelde hij de baan met onder andere Matteo Berrettini, de Wimbledon-finalist van 2021, en het Amerikaanse talent Ben Shelton.

Zijn voetblessure is inmiddels naar de achtergrond verdwenen, hoewel er bij de Veenendaler nog wat lichte twijfel is als hem naar de blessure wordt gevraagd. “Het is de bedoeling dat ik in mijn eerste ronde voluit kan gaan.”

“Sinds een week of twee kan ik weer tennissen zoals ik dat wil, maar het is niet makkelijk op gras”, zegt Van de Zandschulp. “In Eastbourne merkte ik afgelopen week dat ik nog niet het vertrouwen heb om vrijuit te bewegen. Hopelijk kan dat hier op Wimbledon een beetje terugkomen.”

Dubbelspel

Misschien kan Van de Zandschulp dat vertrouwen ook vinden via het dubbelspel. Hij doet voor het eerst sinds Wimbledon 2022 mee aan het dubbelspel op een grandslamtoernooi, aan de zijde van de Amerikaan Marcos Giron.

Door de teleurstellende resultaten van Van de Zandschulp en de opkomst van Tallon Griekspoor, die de titel won in Rosmalen en de kwartfinales haalde in Halle, is Van de Zandschulp niet langer de hoogst geplaatste Nederlander op de wereldranglijst.

Dat deert Van de Zandschulp niet. “Het is ongelooflijk knap dat Tallon Rosmalen wint”, zegt hij. “Er zijn nu twee opeenvolgende Nederlandse winnaars van het toernooi (de nu geblesseerde Tim van Rijthoven won in 2022, red.). Dat is ook goed voor het toernooi. Tallon is in vorm. Ik hoop dat hij deze lijn kan voortzetten op Wimbledon.”

‘Kijken hoe het gaat’

Van de Zandschulp neemt het komende dinsdag in zijn derde Wimbledon-deelname op tegen de Chinees Zhizhen Zhang, de nummer 54 van de wereld.

Als ongeplaatste speler had de loting veel zwaarder kunnen uitvallen voor Van de Zandschulp, maar op dit moment voelt elke tegenstander voor hem als een uitdagende opdracht. “Ik probeer op dit moment niet te veel van mezelf te verwachten. Ik ga gewoon spelen en kijken hoe het gaat.”

Plaats een reactie