Griekspoor verovert met bravoure de wereldtop: ‘Ik reis nu om toernooien te winnen’

Zondagavond vierde Tallon Griekspoor zijn tweede ATP-titel met een duik in het meertje bij het Autotron in Rosmalen, samen met zijn team. De tennisser had voorafgaand aan het toernooi zelfverzekerd aangekondigd dat hij een duik zou nemen als hij zou winnen.

En inderdaad, een belofte is een belofte.

Griekspoor is niet iemand die zich laat afschrikken door de waarheid. Dit soort acties passen bij de Noord-Hollandse tennisser, die bekend staat om zijn bravoure.

Feest vieren

Hoewel Griekspoor, die eerder dit jaar zijn eerste titel won in het Indiase Pune, vandaag alweer naar het Duitse Halle vertrekt voor zijn volgende toernooi, moet de overwinning in Rosmalen goed gevierd worden.

“Mijn trainer zal me waarschijnlijk vertellen dat ik vanavond niet veel mag drinken, maar ik kan je zeggen: dat gaat wel gebeuren”, lacht Griekspoor zondag in een drukke perszaal na zijn toernooiwinst.

Zijn coach Kristof Vliegen, die begin dit jaar Raemon Sluiter opvolgde, hoort het allemaal glimlachend aan. De Belg lacht minder hard als Griekspoor vertelt dat hij stiekem toch wel blij is om volgende week de nieuwe nummer 29 van de wereld te zijn.

De 26-jarige tennisser overtreft daarmee de beste ranking van zijn coach, die ooit de nummer 30 van de wereld was. “Hé, hé, hé”, reageert Vliegen tot grote hilariteit van de aanwezigen op de woorden van Griekspoor.

Later vertelt Griekspoor serieuzer hoe belangrijk Vliegen en fysiotherapeut Bas van Bentum voor hem zijn.

Als drietal reizen ze al enkele maanden samen de wereld over en delen ze zowel mooie als minder mooie momenten. “Bas en Kristof betekenen alles voor mij. Kristof is een vertrouwenspersoon voor mij, iemand tegen wie ik alles kan vertellen. Hij begrijpt mij ongelooflijk goed. Met Bas werk ik inmiddels twee jaar en we zien elkaar elke dag. Hij doet alles voor mij. Ik zou hem niet willen missen.”

Hoge en lage momenten

Het bijzondere is dat Griekspoor en zijn team dicht bij elkaar blijven, ook als het even tegenzit. Op Roland Garros is de sfeer in het team even ijzig als Griekspoor uit frustratie zijn coach uitscheldt in de eerste ronde.

Vliegen accepteert dit niet en laat zich niet meer zien op de baan. Nog dezelfde avond leggen de twee hun meningsverschil bij. “Ik deed dat niet met plezier”, zegt Vliegen nu. “Maar ik denk dat mijn boodschap toen naar Tallon toe duidelijk was. Hopelijk heeft dat ook bijgedragen aan deze week.”

Griekspoor is blij dat hij en zijn team elkaar altijd weer weten te vinden. “We hebben een goede band en dat is belangrijk. Ik reis nu om toernooien te winnen. Dat is mijn doel.”

Plaats een reactie