Griekspoor triomfeert op Rosmalen gras en betreedt top 30

Tallon Griekspoor heeft zich bij Richard Krajicek, Sjeng Schalken en Tim van Rijthoven gevoegd door het ATP-toernooi in Rosmalen te winnen. De 38e speler van de wereld versloeg in de finale op het Brabantse gras na een moeilijke start de Australiër Jordan Thompson (ATP-103) met 6-7 (4), 7-6 (2), 6-3.

Na zijn eerste ATP-titel eerder dit jaar in Pune, India, passeert Griekspoor dankzij zijn prestaties in Nederland Botic van de Zandschulp op de wereldranglijst en zal hij maandag op de 29e plaats de hoogst geplaatste Nederlander zijn. Zijn hoogste positie tot nu toe was de 34e plaats, behaald in april vorig jaar.

Slippery start

De wedstrijd stond gepland voor half drie ’s middags, maar na een lange en door regenpauzes geplaagde vrouwenfinale, begon Griekspoor pas tegen zessen met zijn eerste service. Na twee fouten en een glijpartij keek hij al snel tegen twee breekpunten aan. Bij het tweede breekpunt ging het mis, waardoor de 26-jarige Haarlemmer zijn tegenstander een vliegende start gaf.

Thompson, die al vaker had laten zien goed op gras te kunnen spelen en in 2019 in Rosmalen zijn enige ATP-finale speelde (en verloor), begon zijn eerste servicebeurt echter met twee missers. Toen daar een bal in het net op volgde, kreeg Griekspoor meteen drie kansen op een rebreak. Met een prachtige forehand pakte hij die meteen.

Er ontstond een duel waarin de 29-jarige Australiër, die vier jaar geleden de nummer 43 van de wereld was, zich een taaie tegenstander toonde voor de hoger gerankte Griekspoor. Die moest vooral in zijn servicegames meer energie steken dan hem lief was tegen de sterk retournerende Thompson.

Strijd

De Nederlandse favoriet moest tot twee keer toe een breekpunt wegwerken in de eerste set, op 5-5 zelfs na een 40-0 voorsprong. In de tiebreak vocht hij zich al mopperend van 0-4 terug tot 4-4, waarna nieuw verlies van een servicepunt hem de das omdeed: 6-7.

Eind vorig jaar stond Griekspoor al eens tegenover Thompson en verloor toen in de Davis Cup, ondanks een set en een breek voorsprong. Nu moest hij de omgekeerde weg bewandelen, maar de soms moedeloos en vermoeid ogende Haarlemmer leek daar weinig vertrouwen in te hebben. Zijn vechtlust hield hem echter op de been.

Nonchalante volleys

Op 4-4 verscheen er een kans voor Griekspoor om de tweede set te winnen, maar hij liet die liggen door twee nonchalante volleys. In de tiebreak van de tweede set liet hij echter zien dat hij mentaal sterk was en won met 7-2. In de beslissende derde set brak Griekspoor Thompson’s service en won uiteindelijk met 6-3, waarmee hij de grastitel in Rosmalen veroverde en zijn plek in de top 30 veiligstelde.

Plaats een reactie