Griekspoor verslaat De Minaur en bereikt halve finale in Rosmalen

Tallon Griekspoor heeft op indrukwekkende wijze de halve finale van het grastoernooi in Rosmalen bereikt. De 38e speler van de wereld versloeg in drie sets de als vierde geplaatste Australiër Alex De Minaur (ATP-18) met 4-6, 6-3, 6-4.

Als enige Nederlander in het enkelspel van de Libéma Open, kwam Griekspoor als eerste in de problemen. Bij een 2-2 stand werkte hij op eigen service eerst een 0-40 achterstand weg en vervolgens met een krachtige opslag ook nog een vierde breekpunt.

Netband

Op 4-4 moest Griekspoor opnieuw aan de bak na een ongelukkige bal die via de netband uit vloog. Hij herstelde zich aanvankelijk, maar na een prachtige backhand van De Minaur langs de lijn en een derde breekpunt, werd een te diepe forehand Griekspoor fataal. Dit kostte de 26-jarige Haarlemmer de eerste set.

In het begin van de tweede set moest Griekspoor opnieuw een breekpunt wegwerken, maar kreeg hij langzaamaan meer grip op de opslag van zijn tegenstander. Vanuit een 15-40 achterstand scoorde hij vier punten op rij, mede dankzij een sterke spreiding, wat resulteerde in een 3-1 voorsprong en uiteindelijk het winnen van de tweede set.

In de beslissende derde set keek Griekspoor na een fout aan het net in de eerste game opnieuw tegen een 0-40 achterstand aan, maar hield hij het hoofd koel en overleefde zelfs nog een vierde en vijfde breekpunt voor De Minaur, die in 2019 al zijn eerste van vijf ATP-titels won.

Rollen omgedraaid

Op 2-2 waren de rollen omgedraaid en sloeg Griekspoor, die eerder dit jaar in het Indiase Pune zijn enige toernooiwinst op het hoogste niveau behaalde, zich naar drie opeenvolgende breekpunten. Zijn backhand passing op 0-30 was bijzonder fraai. Een ongebruikelijke backhandfout van De Minaur hielp Griekspoor aan de break.

Op 5-4 serveerde de Haarlemmer, die maandag Botic van de Zandschulp zal passeren op de wereldranglijst en dan de hoogst geklasseerde Nederlander is, de wedstrijd overtuigend uit: op love.

Plaats een reactie