Griekspoor omhelst voortaan snelle tennisbanen: ‘Gravel niet meer favoriet’

Eens noemde Tallon Griekspoor zichzelf een tennisser die het beste op gravel speelde, maar nu is hij tot het inzicht gekomen dat die bewering niet langer opgaat. Aanstaande zaterdag zal hij in Rosmalen zijn eerste halve finale op gras op ATP-niveau spelen.

“Ik geloof dat gravel als favoriete ondergrond in de toekomst niet meer aan de orde is”, aldus Griekspoor na zijn indrukwekkende overwinning op de Australische top-20 speler Alex de Minaur in de kwartfinales.

Vertrouwen opbouwen

Op een langzame gravelbaan had Griekspoor vroeger veel zelfvertrouwen, omdat hij de tijd kreeg om “het goede gevoel” te ontwikkelen. Tegenwoordig bouwt hij dat vertrouwen echter ook op hardcourt en nu op gras.

“Kijk naar vandaag: je hoeft je tegenstander slechts twee keer te breken en je wint de wedstrijd, terwijl ik anderhalve set eigenlijk niets in te brengen had. Dat is ook kenmerkend voor grastennis”, zegt Griekspoor.

De succesvolle week in Rosmalen is in zekere zin ook een waardevolle leerschool voor hem. “Ik weet nu dat ik goed kan spelen op gras en dat ik het mentaal in orde heb op dit soort banen”, legt hij uit. “Ik sta er ook voor open om deze week dingen anders aan te pakken. En ik accepteer dingen wat makkelijker op gras, terwijl ik op gravel meer van mezelf eis.”

Eerder dit jaar vierde hij al successen op snelle hardcourtbanen. Griekspoor won zijn eerste ATP-titel in het Indiase Pune en bereikte de halve finales van de ABN Amro Open in Rotterdam.

Verbeterde service

Volgens Griekspoor is er nog een reden waarom hij beter presteert op snellere banen. “Ik ben de afgelopen twee jaar veel beter gaan serveren, waardoor ik op hardcourt mijn games veel gemakkelijker win.”

Dat sterke serveren zal Griekspoor zaterdagmiddag in de halve finales nodig hebben tegen de gevaarlijke Fin Emil Ruusuvuori, die verantwoordelijk was voor de verrassende uitschakeling van de Italiaan Jannik Sinner, de nummer negen van de wereld.

“Mijn aanvallende instelling komt mijn spel ten goede. Dit is een goede les voor de rest van het seizoen.”

Plaats een reactie