Djokovic vestigt historisch record: ‘Ik beweer niet dat ik nu de beste ben’

Onder toeziend oog van topsporters zoals Tom Brady, Kylian Mbappe, Zlatan Ibrahimovic, Mike Tyson en acteur Hugh Grant, vestigde Novak Djokovic een historisch record op Roland Garros. Door zijn overwinning op Casper Ruud behaalde hij zijn 23e grandslamtitel.

Hiermee is hij nu de enige recordhouder, met zijn eeuwige rivalen Rafael Nadal (22) en Roger Federer (20) achter zich.

De 36-jarige Djokovic was voorafgaand aan het toernooi niet de topfavoriet in Parijs. Die rol was weggelegd voor Carlos Alcaraz, die fitter leek en bovendien graag op gravel speelt.

Speciale software

“Hij heeft een soort software in zijn hoofd die hij kan activeren wanneer er een grand slam aankomt”, aldus coach Goran Ivanisevic over de opvallende zegereeks van Djokovic. “Vanaf de dag dat we hier aankwamen, was hij beter, gemotiveerder en hongeriger… Elke dag speelde hij sterker en sterker.”

Djokovic gaf slechts twee sets weg en won al zijn zes tiebreaks. De zestien jaar jongere Alcaraz versloeg hij op uithoudingsvermogen.

Ondanks dat hij de meest succesvolle mannelijke tennisser ooit is, klinken er nog steeds fluitconcerten. “Dat kan me niet schelen”, zei Djokovic. “Het is niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste. Ik blijf gewoon winnen.”

De stemming kan snel omslaan bij het Franse publiek. Toen het record in zicht kwam, werd zijn naam weer luidkeels gezongen. Toernooidirecteur Amélie Mauresmo feliciteerde hem hartelijk, nadat ze vorige week nog een stevig gesprek hadden gevoerd over politieke uitspraken van Djokovic die veel stof deden opwaaien.

Felicitaties van Nadal

Nu is Djokovic weer de gevierde kampioen. “Van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie, Novak. 23 is een getal waar je een paar jaar geleden niet aan kon denken, en je hebt het gehaald. Geniet ervan met je familie en team”, twitterde Nadal.

Nadal won Roland Garros veertien keer, maar moest deze editie vanwege een heupoperatie laten schieten.

“Het is geweldig om te weten dat ik Rafa voor ben, maar tegelijkertijd schrijft iedereen zijn eigen geschiedenis”, aldus Djokovic. “Ik denk dat iedereen een unieke carrière heeft die ze moeten omarmen en waar ze zich aan moeten houden. Maar natuurlijk, wij drieën (Federer, Nadal en Djokovic) en Andy Murray, wij zorgden voor het gouden tijdperk.”

Kledingsponsor

Doordat gravelkoning Nadal zijn titel niet kon verdedigen, werd het voor Djokovic een stuk eenvoudiger. Zijn kledingsponsor

Plaats een reactie