Swiatek behaalt derde Roland Garros-titel en treedt in voetsporen van Williams en Seles

Hoewel ze voor het eerst tijdens dit toernooi een set verloor, is het Iga Swiatek gelukt om haar titel op Roland Garros te verdedigen. In een spannende finale moest Karolína Muchová uiteindelijk haar meerdere erkennen in de nummer één van de wereld: 6-2, 5-7, 6-4.

Swiatek startte sterk in de finale en stond binnen tien minuten met 3-0 voor. Muchová wist zich echter te herpakken en kwam beter in de wedstrijd. Desondanks was het niet genoeg om de eerste set nog spannend te maken.

In de tweede set moest Muchová direct haar servicegame inleveren. De Tsjechische herstelde zich en wist tweemaal terug te breken. Hoewel ze de eerste kans om de set uit te serveren liet liggen, was het bij de volgende servicegame wel raak.

In de derde set leek Muchová op weg naar een enorme verrassing, maar Swiatek wist haar tot tweemaal toe snel terug te breken. Bij 5-4 sloeg Muchová een dubbele fout op matchpoint, waarna Swiatek na een wedstrijd van twee uur en drie kwartier met tranen van geluk door haar knieën ging op het gravel in Parijs.

Onbedreigd naar de finale

Swiatek had tot aan de finale een soeverein toernooi gespeeld. Alleen de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia wist haar enigszins tegenstand te bieden in de halve finale, waarin ze in de tweede set een tiebreak afdwong en zelfs een setpoint kreeg. Haar overige partijen won Swiatek steeds binnen anderhalf uur, en de Oekraïense Lesia Tsurenko moest in de vierde ronde bij een 5-1 achterstand opgeven.

Met deze derde overwinning op het Franse gravel evenaart de slechts 22-jarige Poolse tennislegendes als Serena Williams en Monica Seles. Sinds het open tijdperk (vanaf 1968) wonnen slechts drie vrouwen Roland Garros vaker dan Swiatek.

Gezien het spel van de jonge Poolse tijdens de afgelopen twee weken in Parijs, twijfelt niemand eraan dat ze het toernooi nog (veel) vaker kan winnen. Ook tegen Muchová liet Swiatek, zeker in de beginfase, haar gevarieerde en nauwkeurige spel zien.

In de eerste set sloeg ze slechts 5 onnodige fouten, terwijl Muchová er 14 maakte. Later in de finale werd Swiatek wat slordiger en eindigde ze met 27 onnodige fouten, terwijl Muchová er in totaal 38 maakte.

Mijlpaal voor Muchová

Het bereiken van haar eerste grandslamfinale was al een grote prestatie voor de 26-jarige Tsjechische. Muchová kampte de afgelopen jaren met blessures en is inmiddels afgezakt naar de 43e plaats op de wereldranglijst. Vanaf maandag zal ze echter weer te vinden zijn op de zestiende plaats.

Plaats een reactie