Franse sportminister waarschuwt Djokovic over politieke uitspraken op Roland Garros

De Franse minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, heeft Novak Djokovic geadviseerd om politieke uitspraken tijdens het tennistoernooi van Roland Garros achterwege te laten. De minister vindt de opmerkingen van de Servische tennisser over Kosovo “ongepast”.

Na zijn overwinning in de eerste ronde schreef Djokovic zondag met een stift op de cameralens: “Kosovo is het hart van Servië, stop het geweld”. Dit was een reactie op de recente onrust in Kosovo.

In een interview met het tv-station France 2 gaf de minister aan dat toernooidirecteur Amelie Mauresmo inmiddels met Djokovic en zijn team heeft gesproken over het “principe van neutraliteit” op de tennisbaan.

‘Strijdbaar en politiek’

Oudéa-Castéra stelt dat sporters vrij zijn om zich uit te spreken over mensenrechten en het verenigen van mensen rond universele waarden. Echter, volgens haar is de boodschap van Djokovic “strijdbaar en zeer politiek” en zou deze niet herhaald moeten worden.

Djokovic verklaarde tijdens zijn persconferentie op zondag dat zijn actie op de tennisbaan “het minste is wat ik kon doen”. De tennisser voelt zich verantwoordelijk als publiek figuur “en als zoon van een man die in Kosovo is geboren”.

Bekijk de reactie van Novak Djokovic van zondag na zijn controversiële boodschap over Kosovo:

Eind vorige eeuw werd er een bloedige oorlog gevoerd rond Kosovo, een voormalige provincie van Servië. Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk, maar Servië accepteert dit niet. De laatste tijd is het weer erg onrustig in het noorden van Kosovo – waar veel etnische Serviërs wonen – na de installatie van vier burgemeesters met een Albanese achtergrond. Bij ongeregeldheden tussen etnische Serviërs en de NAVO-vredesmacht zijn tientallen gewonden gevallen.

‘Nationalistische propaganda’

Het olympisch comité van Kosovo heeft het IOC verzocht om een tuchtprocedure tegen Djokovic te starten. Volgens de Kosovaren verspreidt de tennisser “Servische nationalistische propaganda” en vergroot hij daarmee de politieke spanningen in het gebied.

Djokovic speelt later vandaag in de tweede ronde op Roland Garros. Zijn tegenstander is de Hongaar Marton Fucsovics.

Plaats een reactie